Klimatriksdagen är på gång i valrörelsenProgramme

Nu när evenemanget Klimatriksdag 2018 har gått av stapeln och de vinnande motionerna är framröstade startar nästa fas i Klimatriksdagens arbete för att få upp klimatet på valagendan. På den här sidan samlar vi alla aktioner och evenemang som vi ordnar för att förverkliga den målsättningen.

Klimatriksdagen frågar ut politiker i Almedalen

Debattvecka om lokal klimatpolitik

Söker du dokumentation om Klimatriksdag 2018?

Vill du ha hjälp att minnas alla fantastiska programpunkter på Klimatriksdagsmötet den 4-6 maj 2018? Vi har samlat dokumentation om evenemanget i vårt Arkiv.

Klimatriksdagen ställer ut på Bolincentrets Klimatfestival

Klimatriksdagen är med i årets klimatfestival vid Bolincentret, Stockholms universitet den 21 – 23 maj. Klimatfestivalen riktar sig främst till skolelever som får träffa forskare och under lekfulla former lära sig mer om klimatförändringarna. Klimatriksdagen är på plats på Aktivitetstorget för grundskoleelever, gymnasieungdomar, lärare och allmänhet. Där har vi en utställning och ger eleverna möjlighet att skriva egna klimatförslag till regeringen. Klimatappen All for Eco medverkar och ger elever och lärare chansen att göra och hitta på klimatuppdrag. Vill du vara med, mejla es.ne1531840819gadsk1531840819irtam1531840819ilk@m1531840819ortsn1531840819nev.n1531840819rojbr1531840819ot1531840819

Klimatriksdagen syns och hörs i Almedalen!

Med våra vinnande 12 motioner i högsta hugg kommer Klimatriksdagen under Almedalsveckan att kräva raka svar av riksdagspolitikerna om var de står i klimatfrågan. I samarbete med Sustainable Innovation och Miljö & Utveckling arrangerar Klimatriksdagen 8 dialoger med politiker på Teaterskeppet i Visby hamn (du kan också följa dialogerna live på Miljö & Utvecklings website).

Moderaterna (2/7)  |  Socialdemokraterna (2/7)  |  Centern (3/7)  |  Vänsterpartiet (3/7)  |  Kristdemokraterna (4/7)  |  Miljöpartiet (4/7)  |  Liberalerna (5/7)  |  Sverigedemokraterna (5/7)

 

Dessutom kommer Föreningen Klimatriksdagens ordförande Karin Sundby att delta i ett seminarium den 2/7 kl 13-15 om Sweden’s carbon budget challenge – turning Paris’ aspirations into local climate action, ordnat av Centrum för Miljö- och Utvecklingsstudier (CEMUS) vid Uppsala universitet. Länk till mer info om seminariet

För att väcka uppmärksamhet för klimatfrågan i det politiska samtalet i Almedalen, sprida kunskap om Klimatriksdagens framröstade budskap och för att tipsa besökare om våra intervjuer på Teaterskeppet kommer vår ”klimatguerilla” att cirkulera i Visby under politikerveckan. Vi kommer också att behöva en grupp som hjälper till att agera värdar i samband med intervjuerna. Har du lust att hänga på? Då kan du anmäla dig med hjälp av formuläret nedan.

Vill du delta men har ingenstans  att bo i  Visby? Skriv det i formulärets fält för ”Övriga upplysningar” så försöker vi matcha din närvaro med ev lediga platser som andra kan erbjuda.

Anmälningsformulär för Klimatriksdags-aktiva i Almedalen
Jag vill ingå i värdgruppen för politikerutfrågning vid Teaterskeppet, Visby hamn.
(markera vilken vilka dagar du kan ställa upp)


Jag vill ingå i Klimatguerillan
Vi samlas på angiven tid i DBW:s botaniska trädgård.
Jag kan delta


Jag kan vara gruppvärd på Klimatguerillans morgonsamling kl 10


Jag har sovplats/tältplats att erbjuda

Söndag 1 juli , antal:
Måndag 2 juli, antal:
Tisdag 3 juli, antal:
Onsdag 4 juli, antal:
Torsdag 5 juli, antal:
Fredag 6 juli, antal:
Lördag 7 juli, antal:


Övriga upplysningarLokala klimatdebatter vecka 35

Klimatet är en ödesfråga men riskerar alltid att hamna i skymundan under valrörelsens slutskede. I maj 2018 anordnades Klimatriksdag 2018 för att rösta fram 12 motioner som överlämnats till samtliga riksdagspartier. Motionerna berör också det arbete som sker ute i kommunerna och det är viktigt att även på lokal nivå sätta press på våra politiker. Kommunerna är en nyckelaktör för att vi ska få ett klimatsmart samhälle. Klimatriksdagen och kampanjen Klimatvalet för ett Fossilfritt hållbart Sverige 2030 tar därför initiativ till att lokala klimatdebatter ordnas på så många platser som möjligt under valrörelsens näst sista vecka.

Varför inte också där du bor? Klimatvalet har tagit fram en lathund för lokal klimatdebatt och mall för inbjudningsbrev kan ni snabbt få ihop planeringen för ett arrangemang. Lokala grupper inom Klimatvalet finns runt om i landet, några bildades under Klimatriksdag 2018.

En av de vinnande motionerna i Klimatriksdag 2018, Kommunerna ska också göra klimatvalet, lyfter just hur kommunerna kan bli en drivkraft för att ställa om för att klara de globala klimatmålen. Den motionen och de övriga 11 vinnande förslagen kan ge inspiration till frågor till politikerna. Se även partienkäten i Klimatvalets påverkansmanual där det finns 21 förslag på frågor.

Tillsammans kan vi se till att politiker och invånare pratar klimat runt om i vårt land!

Vill du komma i kontakt med andra Klimatriksdags-deltagare eller undersöka om det finns en lokal Klimatvalet-grupper på din ort? Kolla med oss!

 

Klockan 16.00 öppnar vi för deltagare. Utskotten samlas och förbereder utskottsdialog och motionsutställning. Även registreringen öppnar.
Klockan 18.00 börjar mingel följt av invigningsgalan kl 19.00.
Kl 18.00 öppnar även omröstningen om motionerna via webben, som pågår t o m söndag kl 10.00.

Klicka på respektive programpunkt för att få mera info om den.

Anpassa programtablån:
Minimerad text
Riksdag
Seminarium
Invigning
15:00 - 18:00
Utskottsmöte Övergripande
15:00 - 18:00
Ut­skotts­möte Över­gripande
Riksdag

Utskottsmöte Övergripande

Lokal: Bergmannen
Starttid: 15.00

Utskotten sammanträder i seminarieform då utskotten ger bakgrund, och mötesdeltagarna diskuterar, sammanfattar och tar fram prioriteringar. De motioner som prioriterats på utskottsmötena är de som i första hand inbjuds till inlägg på plenardebatten.
15:00 - 18:00
Utskottsmöte Ekonomi och gröna jobb
15:00 - 18:00
Ut­skotts­möte Eko­nomi
Riksdag

Utskottsmöte Ekonomi och gröna jobb

Lokal: Spelbomskan
Starttid: 15.00

Utskotten sammanträder i seminarieform då utskotten ger bakgrund, och mötesdeltagarna diskuterar, sammanfattar och tar fram prioriteringar. De motioner som prioriterats på utskottsmötena är de som i första hand inbjuds till inlägg på plenardebatten.
11:00 - 18:00
Klimatinspiratör ? En endagskurs för dig som vill påverka i klimatfrågan OBS SAL D8 SÖDRA HUSET
(Hans Landeström m fl)
11:00 - 18:00
Klimatinspiration
Seminarium

Klimatinspiratör ? En endagskurs för dig som vill påverka i klimatfrågan OBS SAL D8 SÖDRA HUSET

Medverkande: Hans Landeström, Edward Gabrielson
Värd: Klimataktion
Lokal: Annan
Starttid: 11.00

En endagskurs för dig som vill påverka i klimatfrågan - en upptakt till Klimatriksdagen
16:30 - 17:50
Kapitalets makt OBS! FÖRANMÄLAN KRÄVS (Klicka för länk)
(SPP m fl)
16:30 - 17:50
Kapitalets makt
Seminarium

Kapitalets makt OBS! FÖRANMÄLAN KRÄVS (Klicka för länk)

Medverkande: SPP, Åsa Wallenberg, VD SPP Fonder, Ingmar Rentzhog, We Don't Have Time, Philip Ripman, Senior ESG-analytiker, Karl-Henrik Robért, professor Blekinge Tekniska högskola, Aaron Maltaise, Stockholm Environment Institute och Stockholm Sustainable Finance Centre, Frida Arevik, Fossil Free Sweden, Moderator Pia Björstrand
Värd: SPP
Lokal: Rotundan
Starttid: 16.30

OBS! FÖRANMÄLAN KRÄVS, anmäl på länk: http://www.vipevent.nu/spp/

16.30 Åsa Wallenberg, vd SPP Fonder inleder och hälsar välkommen

16.40 Karl-Henrik Robért, professor på Blekinge Tekniska högskola
Omvärldsanalys - hur kommer klimat och hållbarhetsfrågan framöver att dominera finansmarknaden? Karl-Henrik har vunnit Blue Planet Prize för att ha initierat och lett det internationella forskningsarbetet kring ramvillkor för hållbar utveckling.

17.00 Åsa Wallenberg, vd SPP Fonder samt Philip Ripman, förvaltare SPP Global Solutions
Hur och varför SPP arbetar med hållbarhet samt varför en hållbar finansmarknad är avgörande för att uppnå 2-gradersmålet, FNs Globala hållbarhetsmål och för att säkra långsiktig avkastning.

17.20 Samtal om kapitalets makt och påverkan på klimatet. Konferencier Pia Björnstrand, talesperson Klimataktion och advokat
På scen möter vi också:

Aaron Maltais, statsvetare och forskare inom hållbar finans vid Stockholm Environment Institute samt ansvarig för forskningen i det nystartade Stockholm Sustainable Finance Centre.

Ingmar Rentzhog, initiativtagare till We Don?t Have Time, ett socialt nätverk som verkar för att sätta press på politiker och företagsledare att skynda på klimatomställningen.

Frida Arevik, aktiv i Fossil Free Sweden där hon verkar för att Sveriges AP-fonder ska få en mer hållbar profil.

Karl-Henrik Robért, professor och grundare av Naturliga Steget som verkat för att främja forskning inom hållbarhet i över 25 år.

Åsa Wallenberg, vd SPP Fonder.

17.50 Mingel, fortsatta samtal och lättare förtäring
17:30 - 19:00
Mingel inför invigningsgalan
17:30 - 19:00
Mingel
Invigning

Mingel inför invigningsgalan

Lokal: Stora Hörsalens foajé, nedre plan
Starttid: 17.30

Klockan 17.30 slår vi upp portarna för mingel. Mat och dryck kommer att finnas för försäljning.
19:00 - 20:30
Invigningsgala "Skuld Skam och Engagemang"
(Malena Ernman m fl)
19:00 - 20:30
Invignings­gala
Invigning

Invigningsgala "Skuld Skam och Engagemang"

Medverkande: Malena Ernman, Marit Bergman, Svante Thuresson, Klara Zimmergren, Robin Szekely, Nina Ekelund, Inez Atmer, Ahmed Al-Qassam, Isabella Lundgren, Waffa Mohamed, Naima Mahmoud, LT Fisk, Promise and the Monster, Konferencier Annika Dopping
Lokal: Stora Hörsalen
Starttid: 19.00

Det blir en magisk kväll fylld av eftertänksamhet, perspektiv, hopp och en hel del skratt. Vår konferencier Annika Dopping guidar oss och kvällens gäster runt den stora frågan: hur når vi ett ännu bredare engagemang för klimatet? Kan känslor som skuld och skam inför klimatkrisen fungera som ett drivmedel för engagemang?

Klimatriksdagen slår upp dörrarna 08.00. Då är du välkommen för registrering, utskottsmöten, forum och mässa. Kl 10.10 börjar scenprogrammet med föredrag och Martin Emtenäs ”Skavlansoffa” hörsalen Aula Magna. Efter lunch fylls hörsalarna med en bredd av seminarier.
De tio ämnesutskotten inbjuder under lördagsförmiddagen till öppna utskottsmöten där de 250 inlämnade motionerna presenteras och diskuteras. Man kan också orientera sig bland motionerna i motionsutställningen som pågår hela dagen.
Efter lunch och under hela eftermiddagen-kvällen pågår plenumdebatten. Webbröstning om motionerna pågår hela dagen, t o m söndag kl 10.00.

+Andra pågående aktiviteter hela dagen – Utställning, Forum, Utefestival:

Utställningen på plan 4 – företag och organisationer visar framtidens klimatsmarta lösningarForum-aktiviteter

Lokala aktivister möts och inspirerar varandra med posters och dialogmöten i Aula Magna plan 5 och 6.
Frön för Framtiden, en samling goda hållbarhetsexempel från hela landet, i Aula Magna plan 5.
– Systuga med Färnebo Folkhögskola på plan 4 som fixar fina banderoller till manifestationen på söndag.
Utefestivalen på utomhusområdet med

•  Klimathäng med Framtidsjorden som bjuder på goda snacks och ordnar skönt häng med klimatkubb, fotoutställning, klädbyte (ta gärna med lite extra kläder att byta!), klimatbikt och affischpyssel.
Ett litet kök och Sailor Kickis Rökeri och Delikatesser som  säljer mat, fika och dryck hela lördagen och söndagen.
Bicycle Beats som varvar viktiga workshops om hållbarhet med sin medryckande musik.

Klicka på respektive programpunkt för att få mera info om den.

Anpassa programtablån:
Minimerad text
Riksdag
Seminarium
Forum
08:30 - 12:30
Utskottsmöten
08:30 - 12:30
Ut­skotts­möten
Riksdag

Utskottsmöten

Lokal: Se nedan
Starttid: 8.30

Klicka på bilden för att förstora

Utskotten ger bakgrund, sammanfattar och mötesdeltagarna diskuterar och gemensamt på utskottsmötet röstar fram 3-5 rekommenderade motioner som anses högst prioriterade.

De motioner som rekommenderas av utskottsmötena visar vilka som har ansetts viktigast att ta upp på plenardebatten.


Rumsindelning och tid på utskottsmöten:

Energi: kl 8.30-10.30 (Spelbomskan)

Ekonomi och gröna jobb: kl 8.30 -12.30 (Södra huset, rum E 319) även möte på fredagen

Global rättvisa : kl 9-10.30 (Polstjärnan)

Stad och land: kl 9-12.30 (Mimer)

Transport: kl 8.30-10.30 (Bergmannen)

Livsstil: kl 11-12.30 (Polstjärnan)

Mat och jordbruk: kl 9-10.30 (Södra huset, rum D320)

Skog, mark och vatten: kl 9-10.30 och vid behov 11.30-12.30 (Kungsstenen)

Utbildning: kl 9-10-30 (Södra huset, rum D315)

Övergripande: lördag 8.30 -12.30 (Södra huset, sal E306) även möte på fredagen

13:45 - 20:30
Plenardebatt
13:45 - 20:30
Plenar­debatt
Riksdag

Plenardebatt

Lokal: Stora Hörsalen – höger
Starttid: 13.45

Plenardebattens syfte är att inbjuda till korta inlägg från deltagare och motionärer om motionerna och klimatpolitiken. Debatten delas in i fyra block på vardera 1 och en halv timma kring tre utskottsområden eller teman per block. Varje utskott kommer att inbjuda till debatt kring 3-5 motioner som har rekommenderats under förmiddagens utskottsmöten.

Debatten kommer att ledas av ett mötespresidium med två ordförande i taget. De som vill göra ett inlägg från talarstolen kan anmäla detta en timma i förväg på plats, och under debattens gång. Man kan begära ordet på vilken motion som helst, men tiden får avgöra antal talare och talartid, något som beslutas av presidiet.

Röstning på motioner kommer inte att ske under debatten, utan individuellt via ett webverktyg från fredag kl 18.00 till söndag kl 10.00. Röstningsresultatet med de 12 mest prioriterade motionerna kommer att tillkännages under avslutningsceremonin söndag efter lunch.

Schema hela plenardebatten:

13.45 - 14.00 Musik av kören Trots Allt
14.00 - 14.15 Introduktion
14.15 - 15.45 Block 1 - Övergripande1, Övergripande 2 och Ekonomi
15.45 - 17.15 Block 2 - Transport 1, Transport 2 och Livsstil
17.15 - 18.45 Block 3 - Skog - mark - vatten, Mat - jordbruk, och Stad - land
18.45 - 20.15 Block 4 - Global rättvisa, Energi, och Utbildning
20.15 - 20.30 Avslutning
08:00 - 20:30
Motionsutställning
08:00 - 20:30
Utställning av alla motioner
Riksdag

Motionsutställning

Lokal: Stora Hörsalens foajé, övre plan
Starttid: 8.00

Motionsutställningen är en plats för alla som vill förbereda sig inför omröstningen genom att informera sig om motionerna. Här kommer motionerna att finnas uppsatta på skärmar och tryckta referensexemplar finnas för läsning.
16:40 - 17:20
Omställning - vad är det?
(Ylva Lundqvist Fridh m fl)
16:40 - 17:20
Omställning - vad är det?
Seminarium

Omställning - vad är det?

Medverkande: Ylva Lundqvist Fridh, Pella Thiel, David Bennett och Ewa Overmeer
Värd: Omställningsnätverket och Hela Sverige Ska leva
Lokal: Polstjärnan
Starttid: 16.40

Omställningsrörelsen presenterar sig och inspirerar oss med några lokala exempel.
15:35 - 16:20
Sverige i världen - internationell klimatpolitik inför valet
(Adam Leckius m fl)
15:35 - 16:20
Sverige i världen
Seminarium

Sverige i världen - internationell klimatpolitik inför valet

Medverkande: Adam Leckius, PUSH Sverige Anna Axelsson, Diakonia Johanna Lakso, Naturskyddsföreningen, Mattias Goldmann, Fores
Värd: PUSH Sverige
Lokal: Mimer
Starttid: 15.35

Beskrivning: Klimatfrågan är som vi alla vet en global utmaning, och politiken för att lösa den är internationell. Även om vi är och ska vara ledande i klimatambition är Sverige fortfarande ett litet land, och påverkas mycket av den internationella politiken. Här utforskar vi konkret, med fokus på FN och EU, internationella policies och tendenser som är viktiga och relevanta inför det svenska valet.
14:40 - 15:10
Spill för livet! Ett kreativt och hoppfullt sätt att jobba med lärande för hållbar utveckling i skolan
(Camilla Abramsson m fl)
14:40 - 15:10
Spill för livet!
Seminarium

Spill för livet! Ett kreativt och hoppfullt sätt att jobba med lärande för hållbar utveckling i skolan

Medverkande: Camilla Abramsson, Frida Kjellgren
Värd: Spilloteket vinnare i kategorin Bästa kommunikation av de Globala målen, under UNDP´s vårgala - En målmedveten kväll 2018
Lokal: Kungsstenen
Starttid: 14.40

Spillotekets utbildningsmaterial SPILL! Min värld 2030 uppmanar elever och pedagoger att bry sig, använda sina kreativa superkrafter och samarbeta. Världen behöver nya lösningar och vi uppmuntrar till att kläcka tidernas klurigaste, skönaste och galnaste idéer för en mer hållbar värld med hjälp av spillmaterial från Jämtlands industrier. I vårt seminarium hoppas vi kunna inspirera till nya, kreativa lösningar när det kommer till utbildning kring hållbar utveckling. Spilloteket är idag nominerade i kategorin Bästa kommunikation av Globala målen i UNDP´s vårgala, för sitt utbildningsinitiativ.
15:45 - 16:45
Medias ansvar i klimatrapporteringen
(Martin Hedberg m fl)
15:45 - 16:45
Media och klimat­rapportering
Seminarium

Medias ansvar i klimatrapporteringen

Medverkande: Martin Hedberg, moderator, Jens Liljestrand Expressen, Axel Andén Medievärlden
Lokal: Stora Hörsalen – vänster
Starttid: 15.45

14:35 - 15:35
Det som är sci-fi idag är verklighet imorgon
(Beatrice Rindevall m fl)
14:35 - 15:35
Sci-fi idag & imorgon
Seminarium

Det som är sci-fi idag är verklighet imorgon

Medverkande: Beatrice Rindevall, moderator, Lars Frölander OS guldmedaljör i simning, Maja Tössberg operativ ledare Protect our Winter, Josefin Wangel forskare hållbar stadsutveckling KTH, Jakob König projektledare Fair Finacne Guide, Alva Markelius fr Fältbiolog och sci-fi fantast
Lokal: Stora Hörsalen – vänster
Starttid: 14.35

Panelen spanar in i framtiden, hur kommer livet te sig, vad har vi på oss, hur reser vi, vad äter vi - en spännande, rolig och kanske lite galen titt i glaskulan.
15:00 - 16:30
Klimatet och makten över maten - vi behöver en glokal livsmedelsstrategi
(Josefin Heed moderator m fl)
15:00 - 16:30
Makten över maten
Seminarium

Klimatet och makten över maten - vi behöver en glokal livsmedelsstrategi

Medverkande: Josefin Heed moderator, paneldeltagare: Daphne Thuvesson, Karin Ericsson och Josefin Winberg.
Värd: Latinamerikagrupperna, Framtidsjorden, Afrikagrupperna, Svalorna Indien Bangladesh.
Lokal: Polstjärnan
Starttid: 15.00

I en tid där livsmedelssystemet är en av de största klimatbovarna är behovet av en livsmedelsstrategi med ett hållbart globalt perspektiv större än någonsin. Välkommen till ett samtal där vi diskuterar centrala byggstenar i utformandet av en sådan livsmedelsstrategi - ett system där vi främjar lokal produktion och har kapacitet att ta hänsyn till globala aspekter. Vi talar om demokrati, rättigheter och naturresursförvaltning och lyfter agroekologins roll som metod för minskad klimatpåverkan och central pelare i utformandet av ett livsmedelssystem som kan vara både ekologiskt och social hållbart. Med dessa frågor på bordet reder vi ut varför ökade satsningar på agroekologi är nödvändigt och bör genomsyra flera politikområden på svensk och europeisk nivå."
16:30 - 17:15
Unga som drivkraft i omställningen
(Alexandra Lindström m fl)
16:30 - 17:15
Ungas roll
Seminarium

Unga som drivkraft i omställningen

Medverkande: Alexandra Lindström, Kitty Ehn, Vindar Fritzell, Niklas Björklund - moderator
Värd: PUSH
Lokal: Spelbomskan
Starttid: 16.30

Unga är på många sätt de mest progressiva i sina beteendeförändringar, men vilka politiska förändringar vill unga se? Ser de klimatfrågan som en möjlighet till ett bättre samhälle eller innebär det begränsningar? Följ med på ett samtal med unga där framtiden för klimatfrågan är i fokus.
15:20 - 15:35
Jordens Vänner lanserar nomineringarna till årets greenwash-pris
(Mikael Sundström m fl)
15:20 - 15:35
Green­wash-pris
Seminarium

Jordens Vänner lanserar nomineringarna till årets greenwash-pris

Medverkande: Mikael Sundström, Jordens Vänner
Lokal: Rotundan
Starttid: 15.20

13:45 - 15:15
Lobbyismens betydelse för klimatpolitiken
(Niels Selling m fl)
13:45 - 15:15
Lobbyism & klimat
Seminarium

Lobbyismens betydelse för klimatpolitiken

Medverkande: Niels Selling, forskare inom lobbying och intressegrupper, Max Andersson, EU-parlamentariker (MP), Andrea Söderblom-Tay, styrelseledamot Jordens Vänner, Mattias Goldmann, vd Fores, Moderator Maria Wetterstrand, styrelseledamot Cogito
Värd: Cogito
Lokal: Rotundan
Starttid: 13.45

Varje år läggs mer och mer resurser på lobbying i EU-institutionerna. Under klimatförhandlingarna tillåts världens största kol- och oljebolag att närvara. I Sverige är lobbyismen nästintill oreglerad. Är lobbyismen en nödvändighet i ett demokratiskt system eller ett hot mot lösningar på klimatkrisen? Vad kan vi i sådana fall göra åt det?

10:30 - 11:00
Vad pratar de om egentligen och var står vi idag?
(Kevin Anderson)
10:30 - 11:00
Nuläget
Seminarium

Vad pratar de om egentligen och var står vi idag?

Medverkande: Kevin Anderson
Lokal: Stora Hörsalen – vänster
Starttid: 10.30

Kevin Anderson, brittisk klimatforskare, gästprofessor i Uppsala och flitig debattör, ger oss en uppdatering om dagsläget inom klimatvetenskap och klimatpolitik.
11:30 - 12:35
Skavlansoffa med Martin Emtenäs och Stefan Sundström
(Björn Ferry m fl)
11:30 - 12:35
Skavlan­soffa
Seminarium

Skavlansoffa med Martin Emtenäs och Stefan Sundström

Medverkande: Björn Ferry, Heidi Andersson, Anders Wijkman, Johanna Sandahl
Lokal: Stora Hörsalen – vänster
Starttid: 11.30

Allvar och skratt när Martin Emtenäs och Stefan Sundström samtalar med inbjudna gäster Anders Wijkman, Heidi Andersson, Björn Ferry m fl. Vad står vi inför, vad kan vi själva göra för att bidra och hur gör vi för att få med oss den stora massan?
11:00 - 11:30
Klimatkrisen är en moralisk kris
(Anders Wijkman)
11:00 - 11:30
Klimat & moral
Seminarium

Klimatkrisen är en moralisk kris

Medverkande: Anders Wijkman
Lokal: Stora Hörsalen – vänster
Starttid: 11.00

Anders kommer att peka på marknadsekonomins brister - och om behovet av en mycket hårdare styrning av ekonomin. Naturen har ingen röst.
Kommande generationer har ingen röst. Och det finns ingen garanti för att marknaden ger som resultat
en bra avvägning mellan privat och offentlig konsumtion. Dagens nyliberala modell fungerade hyggligt i en värld med 2-3 miljarder människor.
Nu är vi snart 8 miljarder. Världen är full. Vi behöver en ny logik.
10:10 - 10:20
Berättelse från dem som redan drabbats
(Waffa Mahmoud m fl)
10:10 - 10:20
Klimat­verklighet
Seminarium

Berättelse från dem som redan drabbats

Medverkande: Waffa Mahmoud, Naima Mohamed
Lokal: Stora Hörsalen – vänster
Starttid: 10.10

Waffa och Naima, två unga tjejer som brinner för att bekämpa klimatförändringarna. Med rötter i Östra Afrika har de sett hur deras familjer har drabbats. De menar att de lyckades ta sig därifrån, komma till Sverige och få utbildning, nu är det dags ge tillbaka och hjälpa till att bygga upp de länder som drabbas värst men påverkat minst.
15:35 - 16:20
Slow fashion - Din guide till smart och hållbart mode
(Johanna Nilsson)
15:35 - 16:20
Slow fashion
Seminarium

Slow fashion - Din guide till smart och hållbart mode

Medverkande: Johanna Nilsson
Värd: JohannaN
Lokal: Södra Huset, sal D7
Starttid: 15.35

En inspirerande föreläsning om långsamt mode. Slow fashion står i kontrast till dagens snabba shoppingmode och värdesätter istället eftertanke, personlig stil och kvalitet. Inspiration samt konkreta tips och verktyg på hur just du kan förändra din modevardag till att bli mer hållbar utlovas!
15:20 - 16:05
Hur klimatsäkrar vi skogen?
(Stig-Olof Holm)
15:20 - 16:05
Klimat & skog
Seminarium

Hur klimatsäkrar vi skogen?

Medverkande: Stig-Olof Holm
Värd: Skydda Skogen
Lokal: Kungsstenen
Starttid: 15.20

Seminariet handlar om möjligheterna att, genom ett tillägg i skogsvårdslagens paragraf 6, minska riskerna för skador på skogen till följd av klimatförändringar. Genom att återbeskoga med blandskog, i stället för barträdsmonokulturer, kan risker för svamp, insektsangrepp, samt stormfällning motverkas. Dessutom kan andra skogliga ekosystemtjänster förbättras: minskad klimatpåverkan, bevarad biologisk mångfald, skog som källa till rekreation/hälsa
14:40 - 16:10
Facken som drivkraft i klimatarbetet
(Ulf Jarnefjord Transportfacket m fl)
14:40 - 16:10
Facken & klimat­arbete
Seminarium

Facken som drivkraft i klimatarbetet

Medverkande: Ulf Jarnefjord Transportfacket, Hans Kotzan Kommunal, Staffan Laestadius Prof Emeritus KTH, Sebastian Dawson Jordens Vänner. Moderator: Maja Fjaestad
Värd: Transportarbetarförbundet, Kommunal, Jordens Vänner
Lokal: Södra Huset, sal B3
Starttid: 14.40

De fackliga internationalerna ITF och ITUC har varit pådrivande för att FNs klimatmöten ska flytta fram klimatarbetet med krav på:
? Ökade ambitioner ifråga om utsläppsminskningar och pengar till FN:s gröna fond
? satsningar på gröna jobb under schyssta villkor
? att omställningen ska vara rättvis ? ingen ska lämnas efter
? solidaritet med de som drabbas hårdast av klimatförändringarna

Men hur är det med den fackliga rörelsen i Sverige? Vad behövs för att facken som den största organiserade rörelsen ska bli en starkare röst för att sätta klimat och hållbarhet på valagendan 2018? Hur ska facken driva på för satsningar på kollektivtrafik, klimatsmart byggande, klimatkrav i upphandling, förändring av konsumtionsmönster och satsning på mer fri tid?
13:45 - 14:30
Vilken skillnad gör ett jämställdhetsperspektiv för klimatarbetet?
( Martin Ezpeleta m fl)
13:45 - 14:30
Jäm­ställdhet & klimat
Seminarium

Vilken skillnad gör ett jämställdhetsperspektiv för klimatarbetet?

Medverkande: Martin Ezpeleta, moderator, Emma Schütt, Konsumentverket; Vidar Vetterfalk, MÄN; Anna Kaijser, Linköpings Universitet; Anna Axelsson, Diakonia
Värd: Diakonia, The Seed Box vid Linköpings Universitet
Lokal: Spelbomskan
Starttid: 13.45

Forskningen visar att en människas sociala position har betydelse för hur den påverkas av klimatförändringar och vilka förutsättningar den har att påverka klimatpolitiken. På global nivå antogs förra året en handlingsplan för jämställdhet i klimatarbetet. Här har Sverige möjligheten att ta täten. På seminariet möts forskare, civilsamhälle och myndigheter för att prata om vad som görs och behöver göras för att klimatåtgärder ska utformas utifrån ett jämställdhetsperspektiv.
14:40 - 15:25
Framtidens skörd! Vad kommer Framtidens jordbrukare få skörda genom den klimatpolitik vi sår idag?
(Jimmy Sjöblom m fl)
14:40 - 15:25
Fram­tidens jord­bruk
Seminarium

Framtidens skörd! Vad kommer Framtidens jordbrukare få skörda genom den klimatpolitik vi sår idag?

Medverkande: Jimmy Sjöblom, moderator, Mimmi Rosell, Tobias Gideonsson
Värd: Framtidsjorden
Lokal: Spelbomskan
Starttid: 14.40

Vad kommer Framtidens jordbrukare få skörda genom den klimatpolitik vi sår idag?
Samtidigt som Sverige har ett stort behov av föryngring inom jordbruket så är det allt färre som väljer att bruka jorden som yrke.
Hur kan framtida generationer säkerställa sin och vår gemensamma försörjning i ett föränderligt klimat? Och vilka krav ställer vi på dem?
Hur ser de unga som idag brukar jorden på klimatförändringarna och rådande livsmedelsstrategier?
Framtidsjorden bjuder in till ett samtal om utmaningar, möjligheter, hopp och grönsaker.
14:40 - 15:25
Tro, hopp och klimat. Kyrkornas bidrag i arbetet för rättvisa och hållbarhet
(Carl Otto Werkelid m fl)
14:40 - 15:25
Tro, hopp och klimat
Seminarium

Tro, hopp och klimat. Kyrkornas bidrag i arbetet för rättvisa och hållbarhet

Medverkande: Carl Otto Werkelid, kulturjournalist, Johannes Widlund -initiativtagare till föreningen God Jord - Kristna för miljö och rättvisa. Sofia Rosshagen, katolsk repr. i SKRs grupp för klimat och hållbar utveckling, Samtalsledare: Karin Wiborn, generalsekreterare Sveriges kristna råd
Värd: Sveriges kristna råds referensgrupp för klimat och hållbar utveckling
Lokal: Södra Huset, sal D7
Starttid: 14.40

I ett existentiellt kristet perspektiv står hopp, ansvar och människans frihet i centrum. Hoppet är centralt i kristen tradition - hur verkar det kristna hoppet i arbetet för en hållbar värld? Just människan har ett unikt ansvar för planeten - för skapelsen - och en unik frihet att välja och ta ställning. Vad innebär detta ansvar? Och - vad gör kristna klimat- och -miljöaktivist?

Seminariet tar sin utgångspunkt i två olika initiativ. Det ena utgörs av ett officiellt kyrklig dokument: påvens "klimatencyklika" Laudato Sí, som kom sommaren 2015 och fått spridning långt utanför Katolska kyrkan. Det andra är ett aktivist- och gräsrotsinitiativ: God Jord - Kristna för miljö och rättvisa; en nybildad kristen, politiskt obunden förening för klimaträttvisa.
13:45 - 14:30
Den svenska skogens ekologiska situation efter 60 år av kalhyggesbruk
(Sebastian Kirppu)
13:45 - 14:30
Skogs­ekologi
Seminarium

Den svenska skogens ekologiska situation efter 60 år av kalhyggesbruk

Medverkande: Sebastian Kirppu
Värd: Skydda Skogen
Lokal: Södra Huset, sal D7
Starttid: 13.45

Mitt föredrag handlar om hur det svenska skogslandskapet har omvandlats från ett naturskogslandskap till ett industriskogslandskap där unga plantager av växtförädlade tallar, granar och exotiska invasiva trädarter som Pinus contorta nu dominerar. Det handlar om vad denna omvandling har för påverkan på biologisk mångfald och klimat och människans välbefinnande.
14:15 - 14:25
Det som var sci-fi igår är verklighet idag
(Alva Markelius m fl)
14:15 - 14:25
Sci-fi igår & idag
Seminarium

Det som var sci-fi igår är verklighet idag

Medverkande: Alva Markelius, brinner för sci-fi och klimatfrågan
Lokal: Stora Hörsalen – vänster
Starttid: 14.15

En kort föreläsning om hopp. Det vi trodde var galna mojänger, rena utopiska prylar och företeelser på 70-och 80-talet, när vi bänkade oss framför TV:n och fascinerat tittade på Star Trek har vi faktiskt idag. Varför då tro att det vi tycker är galna mojänger, utopiska prylar och företeelser idag, inte är det vi har imorgon?
Alva Markelius arbetar på Sci-fibokhandeln och brinner både för sci-fi, fantasy och klimatfrågan. Med Fältbiologerna besökte hon COP21 i Paris år 2015, har hållit klimataktivistkurser samt studerat hållbar utveckling på gymnasiet och KTH.
13:45 - 14:30
HOPPET - Så enkelt räddar du världen
(Johan Ehrenberg)
13:45 - 14:30
Enkelt rädda världen
Seminarium

HOPPET - Så enkelt räddar du världen

Medverkande: Johan Ehrenberg
Lokal: Södra Huset, sal B3
Starttid: 13.45

Ett klimatpolitiskt program med förslag för individernas agerande.
13:45 - 14:50
Lokalt klimatarbete i kommuner och stadsdelar
(Inger Björk m fl)
13:45 - 14:50
Lokalt klimat­arbete
Seminarium

Lokalt klimatarbete i kommuner och stadsdelar

Medverkande: Inger Björk, Pontus Björkman
Värd: Klimatvalet Skarpnäck
Lokal: Polstjärnan
Starttid: 13.45

Klimatvalet Skarpnäck visar hur medborgare, lokala rörelser och aktivister kan driva på klimatarbetet lokalt genom medborgarförslag, lokala kampanjer och samarbete på gräsrotsnivå. Klimatvalet för ett hållbart rättvist Sverige är ett upprop som driver på för att klimatfrågan ska vara högt på dagordningen i de lokala valrörelserna runt om i Sveriges kommuner. Klimatvalet Skarpnäck berättar hur de jobbat för att få med sig den lokala stadsdelsnämnden att sätta egna mål för klimatarbetet och engagera lokalbefolkningen.
14:40 - 15:25
Vad innebär en hållbar finansiering, Sustainable banking och cirkulär ekonomi för klimatet?
( Maria Flock Åhlander m fl)
14:40 - 15:25
Vad är hållbar finansiering?
Seminarium

Vad innebär en hållbar finansiering, Sustainable banking och cirkulär ekonomi för klimatet?

Medverkande: Maria Flock Åhlander, ekonomi- och hållbarhetschef, Ekobanken, och Ann-Charlotte Mellquist, MBA Innovation Enterprise & Circular Economy och forskare, RISE Research Institutes of Sweden Viktoria
Värd: Ekobanken medlemsbank
Lokal: Mimer
Starttid: 14.40

Ekobankens idé är att styra kapital till den omställning som världen behöver, ekologiskt, socialt och kulturellt. Genom att banken publicerar alla lån till verksamheter kan kunderna se vad deras sparande och investering i banken bidrar till. Transparens och cirkulär ekonomi är viktiga delar i omställningen.
13:45 - 14:30
All for eco - workshop med nya klimatappen
(Jan Lindblad m fl)
13:45 - 14:30
Ny klimat­app
Seminarium

All for eco - workshop med nya klimatappen

Medverkande: Jan Lindblad, Pia Björstrand, Jonathan Bourque-Olivegren, Carl Schlyter
Värd: Allforeco
Lokal: Kungsstenen
Starttid: 13.45

Utmana varandra med olika klimatuppdrag! Ta med din mobil och testa nya klimatappen All for Eco där vi tillsammans bygger en klimatcommunity för information, gemenskap och utmaningar för att göra det lätt att välja rätt!
15:35 - 16:20
Aktivt hopp - hitta ny kraft i ditt klimatengagemang
(Pella Thiel m fl)
15:35 - 16:20
Aktivt hopp
Seminarium

Aktivt hopp - hitta ny kraft i ditt klimatengagemang

Medverkande: Pella Thiel, David Benett
Lokal: Spelbomskan
Starttid: 15.35

Att arbeta för systemförändring i ett samhälle som systematiskt bidrar till klimatförändringar kan vara slitsamt, många känner att det är svårt att hålla kraft och engagemang på en hälsosam och hållbar nivå. Välkommen till en workshop där vi med omställningsrörelsens verktyg för inre omställning fördjupar och vidgar vår syn på oss själva som systemiska förändringsagenter.
14:40 - 15:25
Fosforbrytning idag är en stor klimatbelastning men kan ordnas i ett cirkulärt kretslopp – styrmedelsfrågan är avgörande för att lyckas!
(Elin Bergman ordförande Cradlenet m fl)
14:40 - 15:25
Fosfor­brytning
Seminarium

Fosforbrytning idag är en stor klimatbelastning men kan ordnas i ett cirkulärt kretslopp – styrmedelsfrågan är avgörande för att lyckas!

Medverkande: Elin Bergman ordförande Cradlenet, Pär Larshans Hållbarhetschef Ragn-Sells, Rebecca Allen Lamptey styrelseledamot Cradlenet
Värd: Ragn-Sells och Cradlenet
Lokal: Bergmannen
Starttid: 14.40

Välkommen till ett faktaspäckat seminarium där 2 motioner presenteras, som var och en av dem kommer verka positivt för en snabb minskning av våra klimatutsläpp men som dessutom verkar för möjliggörande för en övergång till en cirkulär ekonomi med ett kretslopp som också har en tydlig avgiftningsfunktion. Klimatfrågan är en ödesfråga för mänskligheten, men det finns lösningar som går att tillämpa redan idag men vi förhindras av gällande lagstiftning. Detta seminarium sätter fokus att en övergång till ett fossilfritt samhälle behöver kombineras av nya lagar, en omgjord avfalls hierarki som sätter resurserna i fokus samt ett näringsliv som svarar upp på samhällets behov.
16:30 - 17:15
Klimat och biologisk mångfald- hur hänger det ihop?
(Rebecka le Moine)
16:30 - 17:15
Bio­logisk mång­fald
Seminarium

Klimat och biologisk mångfald- hur hänger det ihop?

Medverkande: Rebecka le Moine
Lokal: Bergmannen
Starttid: 16.30

13:45 - 14:30
Stad och land
(Ylva Lundkvist Fridh)
13:45 - 14:30
Stad & land
Seminarium

Stad och land

Medverkande: Ylva Lundkvist Fridh
Värd: Hela Sverige ska leva
Lokal: Mimer
Starttid: 13.45

Hälften av jordens befolkning bor på landet och de står för 20 procent av de globala klimatutsläppen. Stadsborna står för resterande 80 procent. Men hur ser det ut med klimatpåverkan i stad och land i ett välfärdsland som Sverige? Och hur ser det ut med klimatinvesteringarna - satsas det lika mycket i städer som på landsbygder? Hela Sverige ska leva verkar för ett land i balans. I en ny faktarapport har de utrett fakta om eventuella obalanser i klimatutsläpp och -investeringar.
15:35 - 16:20
Varför är en medveten konsumtion viktigt, och hur gör man?
(Alexandra Davidsson m fl)
15:35 - 16:20
Med­veten kon­sumtion
Seminarium

Varför är en medveten konsumtion viktigt, och hur gör man?

Medverkande: Alexandra Davidsson, Amanda Bengtsson
Värd: Medveten Konsumtion
Lokal: Bergmannen
Starttid: 15.35

Välkommen på en inspirationsföreläsning om konsumtionens effekter på hälsa, miljö och de som arbetar inom industrin med konkreta råd & tips om hur man kan bli en medveten konsument i vardagen. Generalsekreterare Alexandra Davidsson och projektledare Amanda Bengtsson från den ideella föreningen Medveten Konsumtion kommer presentera verktyg du som konsument kan applicera i din vardag
13:45 - 14:30
Elbilar, solceller, energilager och värmepumpar - Mitt i händelsernas centrum och framtiden
(Joachim Lindborg m fl)
13:45 - 14:30
Teknik­lös­ningar
Seminarium

Elbilar, solceller, energilager och värmepumpar - Mitt i händelsernas centrum och framtiden

Medverkande: Joachim Lindborg, teknisk chef och Jessica Kriström, kommunikationschef på Sustainable Innovation
Värd: Sustainable Innovation
Lokal: Bergmannen
Starttid: 13.45

Med utgångspunkt i beteendeförändring och erfarenheterna från projekt som Växel, Klokel, Soldrift Sjöängen, Bilfritt år m.fl. berättar vi vad som händer just nu inom området, hur det påverkar både individ, energisystem och miljömål. Projekt där det händer och slutligen kopplat till miljömålen för att skapa förståelse för det som på nyhetssändningarna verkar så abstrakt.
17:20 - 18:00
Prata lokal omställning med Omställningsnätverket
(Ylva Lundqvist Fridh m fl)
17:20 - 18:00
Prata Omställning
Forum

Prata lokal omställning med Omställningsnätverket

Medverkande: Ylva Lundqvist Fridh m fl
Värd: Omställningsnätverket och Hela Sverige Ska leva
Lokal: Polstjärnan
Starttid: 17.20

Lokala omställningsgrupper finns över hela Sverige, hur kommer vi igång, var börjar vi?
17:15 - 18:15
Dansworkshop med Urban Fusion
(Stephane Blandeau m fl)
17:15 - 18:15
Dansworkshop
Forum

Dansworkshop med Urban Fusion

Medverkande: Stephane Blandeau, Louise Hellbom
Lokal: Utomhusområdet
Starttid: 17.15

Dance your soul! Välkommen till en plats där kroppen dansar och hjärtat njuter!
11:00 - 12:00
Qi-Gong
(Hans Landeström)
11:00 - 12:00
Qi-gong
Forum

Qi-Gong

Medverkande: Hans Landeström
Lokal: Utomhusområdet
Starttid: 11.00

Hans Landeström från Lodyn håller en Qi-gong-lektion för att utforska relationen till dig själv och jorden
10:00 - 11:00
Aktivist-workshop med Climate Justice Program
(Kali Andersson m fl)
10:00 - 11:00
Aktivist workshop
Forum

Aktivist-workshop med Climate Justice Program

Medverkande: Kali Andersson, Joakim Andrén, Karl Andreasson
Lokal: Utomhusområdet
Starttid: 10.00

En upplevelsebaserad workshop där man simulerar en fredlig aktion i civil olydnad och tränar på att ge varandra stöd i en stressad och svår situation.
16:00 - 16:40
Divestera lokalt med Fossil free Sverige
(Eva Lenke m fl)
16:00 - 16:40
Divestera lokalt!
Forum

Divestera lokalt med Fossil free Sverige

Medverkande: Eva Lenke m fl
Värd: Fossil Free Sverige
Lokal: Stora Hörsalens foajé, övre plan
Starttid: 16.00

Den globala divesteringsrörelsen Fossil Free kampanjar för att lokala grupper ska bildas och driva på för att stoppa investeringar i fossil energi, att flytta kapitalplaceringar från fossila verksamheter till hållbara alternativ. Samtal med Fossil Free Sverige om hur du kan bilda en lokal grupp hemma och ingå i ett lokalt nätverk.
15:00 - 15:45
Ställ om din kommun med Klimatvalets påverkansmanual
(Pontus Björkman m fl)
15:00 - 15:45
Påverka med Klimat­valet
Forum

Ställ om din kommun med Klimatvalets påverkansmanual

Medverkande: Pontus Björkman, m fl.
Värd: Klimatvalet Skarpnäck
Lokal: Stora Hörsalens foajé, övre plan
Starttid: 15.00

Ge klimatet en röst i den lokala valrörelsen med hjälp av Klimatvalets påverkans manual, Fyra sätt att driva opinion,
14:00 - 14:45
Spelar det någon roll för klimatet vad vi konsumerar?
(Marketta Tiuraniemi)
14:00 - 14:45
Konsumtion och klimat
Forum

Spelar det någon roll för klimatet vad vi konsumerar?

Medverkande: Marketta Tiuraniemi
Värd: PlusHållbart
Lokal: Stora Hörsalens foajé, övre plan
Starttid: 14.00

Ett dialogmöte om hur vår konsumtion påverkar klimatet och vad vi kan göra åt saken.
15:35 - 16:20
Allsång
(Samuel Jarrick m fl)
15:35 - 16:20
All­sång
Forum

Allsång

Medverkande: Samuel Jarrick, Pia Björstrand
Lokal: Utomhusområdet
Starttid: 15.35

Allsång med Samuel Jarrick och Pia Björstrand, vi sjunger gröna sånger och repeterar inför manifestationen!
14:40 - 15:25
Skog, klimat och biobränslen - hur hänger det ihop?
(Amanda Tas)
14:40 - 15:25
Skog och bio­bränslen
Forum

Skog, klimat och biobränslen - hur hänger det ihop?

Medverkande: Amanda Tas
Värd: Skydda Skogen
Lokal: Utomhusområdet
Starttid: 14.40

En utomhusföreläsning om naturen i naturen
13:45 - 14:30
Ekopsykologiska övningar
(Hans Landeström)
13:45 - 14:30
Eko­psyko­logiska öv­ning­ar
Forum

Ekopsykologiska övningar

Medverkande: Hans Landeström
Lokal: Utomhusområdet
Starttid: 13.45

Hans Landeström bjuder på övningar i naturkontakt

Vi öppnar 08.30. De vinnande motionerna röstas fram och det bjuds på spännande föredrag från 8.45.
Klockan 13.30 – 14.30 blir det en trevlig och högtidlig avslutning på Klimatriksdagen där de vinnande motionerna överlämnas till representanter för riksdagspartierna.
Senare på eftermiddagen anordnas en manifestation i centrala Stockholm, som ett startskott på kampen för att uppmärksamma Klimatriksdagens resultat i valrörelsen. Läs mer om manifestationen här!

+Andra pågående aktiviteter hela dagen – Utställning, Forum, Utefestival:

Utställningen på plan 4 – företag och organisationer visar framtidens klimatsmarta lösningarForum-aktiviteter

Lokala aktivister möts och inspirerar varandra med posters och dialogmöten i Aula Magna plan 5 och 6.
Frön för Framtiden, en samling goda hållbarhetsexempel från hela landet, i Aula Magna plan 5.
Systuga med Färnebo Folkhögskola på plan 4 som fixar fina banderoller till manifestationen på eftermiddagen.
Utefestivalen på utomhusområdet med

•  Klimathäng med Framtidsjorden som bjuder på goda snacks och ordnar skönt häng med klimatkubb, fotoutställning, klädbyte (ta gärna med lite extra kläder att byta!), klimatbikt och affischpyssel.
Ett litet kök och Sailor Kickis Rökeri och Delikatesser som  säljer mat, fika och dryck hela lördagen och söndagen.
Bicycle Beats som varvar viktiga workshops om hållbarhet med sin medryckande musik.

Klicka på respektive programpunkt för att få mera info om den.

Anpassa programtablån:
Minimerad text
Seminarium
Forum
Avslutning
09:30 - 10:15
15 sätt att kommunicera klimat -? en resa över 15 tidszoner
(Mattias Goldmann m fl)
09:30 - 10:15
Kommunicera klimat
Seminarium

15 sätt att kommunicera klimat -? en resa över 15 tidszoner

Medverkande: Mattias Goldmann, vd, Tankesmedjan Fores. Tidigare hållbarhetsmäktigast i Sverige och nyligen dubbad till riddare av franska regeringen för sitt klimatarbete
Värd: Fores
Lokal: Spelbomskan
Starttid: 09.30

Detta pass fokuserar på hur vi bäst kommunicerar klimatfrågan
10:25 - 11:10
Klimatmat med Veganskmatlåda
(Emma och Amelia Oller Westerberg)
10:25 - 11:10
Klimatmat med Veganskmatlåda
Seminarium

Klimatmat med Veganskmatlåda

Medverkande: Emma och Amelia Oller Westerberg
Värd: Veganskmatlåda
Lokal: Spelbomskan
Starttid: 10.25

En inspirerande föreläsning om hur man äter miljövänligt utan att kompromissa med smaken
10:35 - 11:20
Omställningen framför oss: genomgripande, nödvändig - och möjlig
(Staffan Laestadius)
10:35 - 11:20
Omställningen framför oss
Seminarium

Omställningen framför oss: genomgripande, nödvändig - och möjlig

Medverkande: Staffan Laestadius
Lokal: Södra Huset, sal B3
Starttid: 10.35

Klimatförändringarna går nu allt snabbare. En stor omställning får vi under alla förhållanden. Utmaningen är att förvandla en räddningsoperation till ett liv vi eftersträvar. Det är fortfarande möjligt och Sverige kan gå före i kursomläggningen.
09:30 - 10:15
Vad är klimatkompensation?
(Johanna Grant m fl)
09:30 - 10:15
Klimat­kompensa­tion
Seminarium

Vad är klimatkompensation?

Medverkande: Johanna Grant, ZeroMission, Kaj Török, Max Burgers
Värd: ZeroMission
Lokal: Bergmannen
Starttid: 09.30

Räcker det med att cykla till jobbet så har man klimatkompenserat? Nej, så är funkar det inte. Under seminariet kommer du få en förståelse av hur klimatkompensationsmarknaden fungerar, hur du kan tänka vid val av klimatkompensationsprojekt och hur klimatkompensationen kan kopplas till affärsutveckling och en långsiktig strategi.
10:25 - 11:10
Vad behövs för att bli klimatneutral?
(Claire Wigg m fl)
10:25 - 11:10
Klimat­neutrali­tet
Seminarium

Vad behövs för att bli klimatneutral?

Medverkande: Claire Wigg, ZeroMission, Kaj Török, MAX Burgers
Värd: ZeroMission
Lokal: Bergmannen
Starttid: 10.25

I takt med att världen ställer om till fossilfrihet, har begreppet ?klimatneutral? gjort en comeback i många företags hållbarhetskommunikation. Som princip innebär det att minska sina växthusgasutsläpp så långt det går och klimatkompensera resten. Men det risken finns att uttrycket "klimatneutral" ger sken av att man kommit längre i klimatarbetet än vad man faktiskt gjort
09:30 - 10:15
Från idé till verklighet?
(Pia Björstrand)
09:30 - 10:15
Idé & verklig­het
Seminarium

Från idé till verklighet?

Medverkande: Pia Björstrand
Lokal: Kungsstenen
Starttid: 09.30

I den här idéverkstaden samlar vi erfarenheterna från årets klimatriksdag och slår våra kloka huvuden ihop om hur vi kan gå vidare för att skapa den nödvändiga omställning som vi behöver i vårt samhälle.
09:40 - 10:25
100% förnybar el: Utmaningar, möjligheter och hur snabbt kan vi komma dit
(Lennart Söder )
09:40 - 10:25
100% förnybar el
Seminarium

100% förnybar el: Utmaningar, möjligheter och hur snabbt kan vi komma dit

Medverkande: Lennart Söder
Lokal: Mimer
Starttid: 09.40

08:45 - 09:30
Hållbarhet, världssimuleringar, hållbara och ohållbara scenarier, åtgärder privat, nationellt, globalt
(Peter Fritzson)
08:45 - 09:30
Simuleringar & scenarier
Seminarium

Hållbarhet, världssimuleringar, hållbara och ohållbara scenarier, åtgärder privat, nationellt, globalt

Medverkande: Peter Fritzson
Värd: Linköpings Universitet
Lokal: Mimer
Starttid: 08.45

För att samhället tillsammans med jordens ekologiska system ska överleva utan katastrofala skador måste det snabbt omvandlas till ett hållbart samhälle med cirkulär ekonomi.
Användning av fossila bränslen måste snabbt ersättas med förnybara för att stoppa utsläpp av växthusgaser, material och varor måste återanvändas, jordbruksmark bevaras, avskogning stoppas.
Olika datormodeller presenteras där jordens utveckling simuleras. Vissa scenarier visar global samhällskollaps inom ca 60 år om business-as-usual fortsätter.
andra visar att övergång till ett hållbart samhäller är möjligt med lämpliga åtgärder, men det är bråttom.
10:00 - 11:50
Framtidsworkshop-hur går vi vidare nationellt och regionalt
10:00 - 11:50
Fram­tids­work­shop
Forum

Framtidsworkshop-hur går vi vidare nationellt och regionalt

Lokal: Rotundan
Starttid: 10.00

Hur för vi resultatet från årets Klimatriksdag vidare och vad kan vi göra på hemmaplan?
Möjlighet att träffa nya och gamla likasinnade från samma region som du!
11:00 - 12:00
Gaiayoga
(Pablo Romero Padilla)
11:00 - 12:00
Gaia­yoga
Forum

Gaiayoga

Medverkande: Pablo Romero Padilla
Lokal: Utomhusområdet
Starttid: 11.00

Gaia betyder jorden och tanken är att effekten av yogan, utöver att vara hållbar och utvecklande för våra egna kroppar och sinnen även ska sprida sig till världen!
15:00 - 17:30
Klimatmanifestation i centrala Stockholm
15:00 - 17:30
Mani­festa­tion
Avslutning

Klimatmanifestation i centrala Stockholm

Lokal: Annan
Starttid: 15.00

När Klimatriksdagen har avslutats i Aula Magna på söndagen den 6 maj är ett viktigt arbete färdigt – och ett annat tar vid. För att fira av helgen men också peppa för att fortsätta driva på i klimatfrågan under valåret anordnas en stor manifestation: Tillsammans för klimatet 2018.
Vi startar i Humlegården på söndag eftermiddag med tal, musik och pepp, och när motionsluntan anländer med delegation direkt från universitetet, så bär det av med festivaltåg genom stan till Mynttorget och Sveriges Riksdag. Tåget sätter sig i rörelse kl 15.30. Läs mer här.
13:35 - 14:30
Avslutningscermoni
13:35 - 14:30
Avslutningscermoni
Avslutning

Avslutningscermoni

Lokal: Stora Hörsalen
Starttid: 13.35


Lista över lokaler som används på Klimatriksdag 2018:

  • Stora hörsalen: Aula Magnas stora sal
  • Bergsmannen: Aula Magna, plan 7 (högst upp)
  • Kungsstenen: Aula Magna, plan 7 (högst upp)
  • Mimer: Aula Magna, plan 7 (högst upp)
  • Rotundan: I Allhuset, Univeritetsvägen 9
  • Spelbomskan: Aula Magna, plan 7 (högst upp)
  • Södra huset: Univeritetsvägen 14

+ Översiktskarta över universitetsområdet:

+ Snabbskiss över Aula Magna:

+ Skiss över Aula Magnas plan 4 (entré):

Skiss över Aula Magnas plan 5 (Forum):

+ Skiss över Aula Magnas plan 6 (mezzanin):

Skiss över Aula Magnas plan 7 (seminarierum):

Klimatriksdag 2018 hålls den 4-6 maj 2018 i Stockholms universitets Aula Magna. Samlad praktisk information för deltagare finner du på denna sida.
Här nedanför berättar vi lite mer om de olika sorters aktiviteter som pågår under Klimatriksdagen:

• Invigning
• Riksdag
• Forum
• Seminarier
• Utställning
• Manifestation

The 2018 Climate Parliament will be held May 4-6, 2018 in the Aula Magna hall, Stockholm University. We aim to have a program full of diverse and interesting activities, which we have divided into these categories:

 

Invigning

Klimatriksdag 2018 inleds med en stor galaföreställning i Stockholms universitets Aula Magna på kvällen fredagen den 4 maj. Det blir en magisk kväll fylld av eftertänksamhet, perspektiv, hopp och en hel del skratt.

Vår konferencier Annika Dopping, föreläsare, filmproducent och f d programledare på SVT guidar oss och kvällens gäster runt den stora frågan: hur når vi ett ännu bredare engagemang för klimatet? Kan känslor som skuld och skam inför klimatkrisen fungera som ett drivmedel för engagemang?

Biljetter: Du som har anmält dig som deltagare med paketpris (registreringsnummer som börjar på G eller J) har inträdet till galan inkluderat i anmälningsavgiften. Det går att köpa entrébiljetter på plats i Aula Magna under fredagen 4/5 från och med 16.00 – märk att endast betalning med Swish accepteras för dessa inköp.

Hålltider: 
18.00 Mat, dryck och mingel
19.00 Galan startar

Bland gästerna:

Malena Ernman
2018 års Grammisvinnare som årets hållbara artist

Helen Sjöholm
Sångerska och skådespelerska

Marit Bergman
Grammis- och P3-guld-vinnare

Svante Thuresson
Jazzsångare, Lifetime Achievement-pristagare från Riksförbundet Svensk Jazz

Johanna Nilsson
Initiativtagare till den svenska kampanjen Slow fashion-uppropet

Isabella Lundgren
Filosof och jazzsångerska

Inez Atmer
Ung entreprenör som tror på digitala lösningar på klimatproblemen

Klara Zimmergren
Komiker, skådespelerska, programledare i radio och TV

Nina Ekelund
Generalsekreterare för Hagainitiativet, f d sakkunnig i Miljömålsberedningen

Ahmed Al-Qassam
F d PUSH-ordförande, initiativtagare till Miljöpodden och en av ”33 hållbarhetstalanger under 33”.

Robin Szekely
Grundare av TaskRunner och opinionsbildare inom delningsekonomi

Waffa Mohamhed och Naima Mahmoud
Unga klimataktivister med rötter i Östafrika

Klara Riddermark
Marketing Manager på AI-tjänsten Signal Signal

LT Fisk
Musiker och låtskrivare

Promise & the Monster
aka Billie Lindahl, musiker och låtskrivare

 

Musiker:
Viktor Skokic
, kapellmästare, bas
Mats Eriksson, gitarr
Carl Bagge, klaviatur
Chris Montgomery, trummor

LjusThomas Romlöv, kubkub.org

ProducentSophia Ersson

Verksamhetsledare: Stormvarning, Guldbaggenominerad kompositör

 

RiksdagParliament

I riksdagen behandlas motionerna, förslagen till en verkligt hållbar svensk klimatpolitik. Deltagare bildar utskott för olika ämnesområden, där motionerna diskuteras. De bästa förslagen utses i omröstningen, där alla deltar.The Parliament handles the people’s proposals for a truly sustainable Swedish climate policy. Members of the Parliament form Subject Committees where the proposals are discussed. The best proposals selected by a vote in the entire Parliament.

Klimatriksdagens främsta uppgift är att rösta fram bra klimatförslag, som lämnas över till Sveriges riksdag. Var och en kan skriva en motion, ett förslag som man tycker är en nödvändig del av en framtida hållbar svensk klimatpolitik.
The primary mission of the Climate Parliament is to pass the best climate proposals, which will be presented to the Riksdagen, the Swedish Parliament. Anyone can write a climate proposal suggesting a vital component of a future sustainable Swedish climate policies.

Dessa förslag kommer att beredas före och under Klimatriksdagen av utskott, ämnesgrupper för olika områden. Ambitionen är att tillsammans med motionärerna arbeta fram gedigna förslag till klimatåtgärder. Klimatriksdagens deltagare väljer sedan genom röstning ut de bästa förslagen, som lämnas till representanter för Sveriges riksdag. Efter att Klimatriksdagen avslutats ska vi driva en kampanj för dessa inför riksdagsvalet 2018.

Motionstiden är nu slut . Läs mer om vad som händer med motionerna innan och under Klimatriksdagen här. Har du frågor om riksdagen och motionerna, hör av dig till .es.n1531840819egads1531840819kirta1531840819milk@1531840819gadsk1531840819ir1531840819

These proposals will be processed by Subject Committees assigned to various climate policy topics. Following that, the proposals are put to vote in the entire Climate Parliament. The winning proposals will be presented to members of the Swedish Parliament, and we will also make a campaign for those proposals in the runup to the general election in September. 

The deadline for submitting Proposals has now passed. You can read more about the continued Climate parliamentary process here. If you have questions about the Climate parliament and proposals, please contact: es.ne1531840819gadsk1531840819irtam1531840819ilk@g1531840819adski1531840819r1531840819.

 

Activist Forum

Forum är vår samlingsplats för alla klimatengagerade gräsrötter som jobbar ideellt med klimatfrågan runt om i landet. Här kan man presentera sin verksamhet med posters, bildvisningar, seminarier mm, nätverka, inspirera andra och låta sig inspireras!
The Activist Forum is our meeting point for grassroot climate activists from all over Sweden. Here local climate action is presented in posters, slide shows and seminars. A place for inspiration and networking!

Forum är mötesplatsen för alla som
· driver lokala projekt för att ställa om till ett hållbart samhälle.
· vill påverka klimatpolitiken i den egna kommunen, byn, stadsdelen eller arbetsplatsen.
· vill samla människor på den egna orten för ett fossilfritt, klimatsmart samhälle.
· har eller söker idéer om hur vi kan klimatomställa samhället underifrån.

På Forumet träffas vi för att:
· hänga med andra klimatengagerade – hämta energi, dela erfarenheter och idéer.
· presentera våra projekt eller klimatpolitiska arbeten i en posterutställning (vad är en posterutställning?).
· bjuda in till, eller delta i öppna dialogmöten med andra lokala eldsjälar och entreprenörer (vad är ett dialogmöte?).
· leda eller delta i seminarier som lyfter intressanta lokala projekt eller klimatförslag.

Forum är öppet för ideellt arbetande grupper och organisationer som är aktiva i klimatfrågan.

Gör så här om ni vill vara med:

  1. De personer som vill vara med på Klimatriksdagens Forum måste anmäla sig som deltagare och betala deltagaravgift. Fram t o m  31 december 2017 har vi ”Early Bird”-rabatt på deltagaravgiften. Som deltagare har du även tillträde till alla andra evenemang och aktiviteter på Klimatriksdag 2018. Här finns deltagarformuläret.
  2. För att få en plats på Forum fyller ni sedan i Forum-formuläret nedan. Det kostar inget att få plats på Forumet, förutom ev bokbordshyra (se nedan).

På Forum erbjuds ideella organisationer och Forum-grupper också möjlighet att hyra plats för ett bokbord/informationsbås. Dessa hyrs ut för ett självkostnadspris 500 kr inkl moms. Det finns ett begränsat antal sådana platser (mer om lokalerna).

Forum öppnar fredag 4 maj kl 15, och stänger söndag 6 maj kl 14.

 

Posterutställning

Ni erbjuds en skärm (ca 70×150 cm) för att presentera era idéer och ert arbete i ord och bild, på ett sätt som förhoppningsvis väcker nyfikenhet och lockar till samtal. Skärmen kan stå uppe under hela klimatriksdagen.

 

Dialogmöte

Ett dialogmöte är ett möte på 1 timme, där du som sammankallande anmält ett tema eller en frågeställning som du vill diskutera med andra med syftet att du och de andra ska få mer kunskaper, och komma fram till nya idéer. Som sammankallande ger du en kort inledning om din frågeställning. och sedan kan deltagarna göra inlägg i tur och ordning. Strävan är att alla ska komma till tals och vi använder hellre rundor än en talarlista.

Dialogmötets ”resultat” – saker och idéer som ni vill lyfta fram kan sammanfattas i en anteckning som delges FORUM-sekretariatet på plats.

Deltagarna i dialogmötet kan om de vill bilda ett nätverk, utbyta kontaktuppgifter för att kunna fortsätta dialogen efter att klimatriksdagen är avslutad. En sammanfattning och eventuella förslag från Forum kommer att delges Klimatriksdagen under söndagen.

På några ytor i Forum-lokalen finns avsatt utrymme för att hålla dialogmöten som är öppna för den som vill. Dialogmötena är tidssatta. Önskemål kan anmälas i förväg, och mötena anslås i förväg i lokalens annonstavlor, med tema och arrangör.

Varje dialogyta handhas av en värd från Klimatriksdagen, men den bokande gruppen ansvarar för innehållet.

 

Lokaler
Forum kommer att ha sina lokaler på det övre planet (plan 5) på Aula Magna. Deltagare kommer att få meddelande om sin placering från Forumgruppen.

 Planerade aktiviteter på Forum:

Tema för dialogmöte:
Tema för film eller seminarium: tidsåtgång, minuter:

* Informationsbord är kostnadsfritt om din grupp har givit bidrag om minst 10 000 kr till KlimatriksdagenFrågor: mejla es.ne1531840819gadsk1531840819irtam1531840819ilk@m1531840819urof1531840819.

Häng på Klimatvalet!
Och just med sikte på Klimatriksdagens Forum lanserar nätverket KlimatSverige en utmaning till alla hågade aktiva i hela landet att organisera sig och visa sina bästa visioner och förslag för att göra den egna kommunen/regionen fossilfri till år 2030. Läs mer om utmaningen på KlimatSveriges hemsida.

Please forward Questions about the Activist Forum to es.ne1531840819gadsk1531840819irtam1531840819ilk@m1531840819urof1531840819.

SeminarierSeminar Program

 Seminarier är vår föredrags- och diskussionsdel dit vi bjuder in de mest initierade klimatvetarna, visionärerna som har livskraftiga alternativ till dagens fossilsamhälle, debattörer och opinionsbildare som ger sin syn på hur klimatfrågan kan göras synlig på den politiska agendan, och många andra spännande namn.
The Seminar Program is our series of lectures and discussions where we invite climate scientists, visionaries and opinion leaders to give their views on the current situation and how to increase public awareness of the climate issue.

Se våra programtablåer överst för att läsa mer om seminarierna.
Please find details on our Seminars in our Program Schedules above.

Vi är glada över att redan ha ett antal namnkunniga talare som har lovat att framträda på våra Seminarier:We are happy to have a number of high-profile speakers already confirmed for our Seminars:

UtställningExhibition

Utställningen är Klimatriksdagens arena för organisationer, myndigheter och företag som utvecklar framtidens klimatsmarta samhällslösningar, tjänster och produkter. Ett ypperligt tillfälle att visa upp goda idéer och få respons från en engagerad och sakkunnig publik.
The Exhibition is the Climate Parliament’s arena for organisations, authorities and companies working with climate-friendly solutions, services, and products. This is an excellent opportunity to display good ideas and to get feedback from a dedicated and competent audience.

Att på hemmaplan göra verklighet av de högtflygande målen i klimatavtal och klimatstrategier är en massiv utmaning som kräver medverkan från organisationer, myndigheter, innovatörer och företag. Vi söker er som lyfter lösningar, inbjuder till aktivitet och vill driva på politiken. Är du en representant för en sådan aktör? Då får du inte missa att chansen att visa upp din organisation och dess lösningar på Klimatriksdagens Utställning!
Please get in touch with es.ne1531840819gadsk1531840819irtam1531840819ilk@g1531840819ninll1531840819atstu1531840819 for more information on the Exhibition.

Är du intresserad av att ställa ut på Klimatriksdag 2018? Här är lite praktisk information:

1. Vårt prospekt för utställare (pdf) 

2. Våra utställningsplatser inomhus – Aula Magna, Entréplanet

Entreplanet (Plan 4) erbjuder utställningsplatser i Aulans foajé, i direkt anslutning till ingången och till entreerna till Aulan. Kontakta es.ne1531840819gadsk1531840819irtam1531840819ilk@g1531840819ninll1531840819atstu1531840819 för mer info om utställningsplatserna.

Vi erbjuder upp till 17 monterplatser, de flesta i liten storlek. Det finns möjlighet att kombinera ytor för den som vill ha större plats.
Planritningen nedan visar monterplatsernas läge:

3. Våra utställningsplatser utomhus – Eventområde Campus

Utanför Aula Magna, på öppna inbjudande gräsytor, planerar vi en utomhusmässa som inbjuder till kreativitet och möten – även med människor som inte direkt är på plats för Klimatriksdagen. Ytorna ligger i direkt anslutning till passagen mellan Tunnelbana och Universitetsområde där många människor rör sig.
Vi erbjuder monterplatser på i normalfallet 5×5 meter, samt även 5×10 meter för den som vill ta ut svängarna. Som tillval tillhandahåller vi mässtält för den som vill i storlek 4×4 meter alternativt 4×9 meter.
Vi kan också skräddarsy lösningar för er som vill skapa lockande event på gräsplanen utanför Aula Magna. diskutera era idéer med oss.

(Inom kort kommer vi att lägga upp en planskiss för Eventarena Campus här.)

OBS detta är endast en intresseanmälan, inte en bindande beställning.
Klimatriksdagen kommer att kontakta dig med en offert efter att du har skickat in formuläret.

Vi är intresserade av att ställa ut i en monter...

 Inomhus

Pris: 790 - 1100 kr + moms/kvm, beroende på lägeAnge önskemål nedan så offererar vi ett erbjudande med prisuppgift:
Manifestation –
Tillsammans för klimatet 2018

När Klimatriksdagen har avslutats i Aula Magna på söndagen den 6 maj är ett viktigt arbete färdigt – och ett annat tar vid. För att fira av helgen men också peppa för att fortsätta driva på i klimatfrågan under valåret anordnas en stor manifestation: Tillsammans för klimatet 2018.

Vi startar i Humlegården på söndag eftermiddag med tal, musik och pepp, och när motionsluntan anländer med delegation direkt från universitetet, så bär det av med festivaltåg genom stan till Mynttorget och Sveriges Riksdag.

Var & När?
Söndag 6 maj
14.00 Samling i Humlegården för tal, musik, pepp & prepp (för dem som inte redan deltar i Klimatriksdagen).
15:00 Klimatriksdagens delegater anländer med motionerna i Humlegården.
15.30 Klimatmarsch till Mynttorget och Sveriges Riksdag.

Talare:
Martin Hedberg, meteorolog, klimatexpert
Eva Brunne, biskop Stockholms stift, Svenska kyrkan
Niklas Mesaros och Dona Hariri, årets inspiratörer för We Change
Stina Oscarson, dramatiker, regissör & kulturdebattör
Shora Esmailian, författare, journalist
Andrea Söderblom-Tay, Jordens Vänner
Maja, Djurfront
Em Petersson, Greenpeace

( Psst! Parkhäng & medhavd picnic från 13.00 )

 

Men vi som redan är med ute på Klimatriksdagen då?
Ni som är på Klimatriksdagens avslutningsceremoni kommer alltså ha gott om tid att ta del av denna, för att sen ta er från Stockholms Universitet till Humlegården i god tid för avmarsch mot Mynttorget.

Scenprogram & medverkande?
Programmet för manifestationen är under konstruktion. Håll utkik här på sajten och i FB-eventet för uppdateringar.

Medverkan – hur kan ni vara med?
Varje insats, varje bidrag är ovärderligt.

• Vill du och din förening/organisation delta i manifestationen & marschen?
Fantastiskt! Vi vill vara så många och med så bred representation som möjligt denna dag och det vore fantastiskt fint att ha er med i leden – gärna med banderoll eller liknande med relevant budskap om vad ni vill förmedla och stå upp för just denna dag. Anmäl er till: moc.l1531840819iamg@1531840819mlhts1531840819hcsra1531840819mtami1531840819lk1531840819 så återkommer vi till er med ytterligare detaljer & information gällande ert deltagande.
OBS!
Det är viktigt för oss alla att detta blir en fredlig, partipolitiskt obunden och oberoende manifestation. Därför ber vi er att undvika stora loggor för partier & politiska nätverk.
Partier och nätverk får självklart delta – men med budskap kopplat till denna manifestation och vad ni vill förmedla & stå upp för med just denna dag i fokus.

• Hjälpa oss att sprida ordet & uppmana folk att komma –
Just nu är bland det mest värdefulla ni kan göra för att hjälpa till att sprida ordet om detta – till familj, vänner och alla ni känner, för att se till att det här blir en så stor, fantastisk och färgsprakande folkfest som möjligt! Dela Facebook-eventet: https://www.facebook.com/events/124537925056426/.

• Hjälp till på plats den 6 maj –
Vi behöver totalt sett uppåt 70 volontärer att fungera som funktionärer och se till att saker funkar på plats och i marschen ( innan, under & efter tillställningen ).
Anmäl dig som funktionär: gro.e1531840819caepn1531840819eerg@1531840819dnule1531840819jlo.n1531840819avi1531840819 så återkommer vi med ytterligare information.

• Bidra ekonomiskt –
Vi tar endast emot bidrag av privatpersoner och oberoende organisationer & nätverk. Märk ditt bidrag med Klimatmarsch 2018 till BG 377-4429.

 

Välkomna!