Miljoner föräldrar och andra vuxna gick den 27 september ut på gator och torg världen över för att stötta de klimatstrejkande barnen och ungdomarna. De var en mäktig känsla att delta. Men också smärtsamt att stå intill en femteklass som från scenen i min hemstad Malmö fick ta till sig budskap om att det bara är en femtioprocentig chans att mänskligheten överlever. Föräldravrålets banderoller och skyltar vajade i många städer i Sverige, och vår internationella koalition Our Kids´ Climate och dess partnerorganisationer mobiliserade protester världen över. Det är på tiden att vi vuxna på allvar ställer oss på barnen och ungdomarnas sida.
Redan 2012 var det en handfull klimatoroade föräldrar som bestämde sig för att starta en organisation som var barnens röst i klimatfrågan. Nu har Föräldravrålet närmare 25 000 stöttare och är medgrundare till den internationella klimatkoalitionen Our Kids´Climate som nu äntligen fått finansiering och därigenom muskler att skapa mer förändring. Our Kids´Climate har 50 aktiva grupper i 19 länder.
Cirka 80 procent av unga i åldern 18–29 år uppger att de har gjort förändringar i sina liv för att leva mer hållbart. Och var tionde har valt att engagera sig politiskt för klimatet. Trots en pessimistisk grundsyn fortsätter de att kämpa.
Föräldravrålet pressar på politikerna med våra tydliga budskap:
1) Ge klimatet högsta prioritet nu
2) Gör det lätt att leva miljövänligt
3) Gör Sverige till ett föregångsland.
Representanter från Föräldravrålet har vid flera tillfällen deltagit vid rundabords-förhandlingar med regeringen tillsammans med andra miljöorganisationer, däribland Klimatriksdagen. För det räcker ju inte att vi som individer åker mer tåg, äter mer vegetariskt och handlar second hand. Våra individuella val är viktiga, inte minst för att när det är många som ställer om och visar det med sina val som konsumenter så märker beslutsfattare av detta. Men det allra viktigaste är att engagera sig och att använda kraften som släpps loss när man är många. Föräldravrålet är en av många organisationer som stöttar Klimatriksdagen, som vi menar fyller en mycket viktig funktion. Vi var med och författade en av de vinnande motionerna till Klimatriksdag 2018 (nr 91, För en fossilfri finanssektor), en av våra talespersoner – Kajsa Kramming – invigningstalade vid Klimatriksdagen i Norrköping år 2014 och jag hade förmånen att leda Klimatriksdagens partidebatt inför EU-valet.
Att stötta eller engagera sig i organisationer som driver på i klimatfrågan ger en helt annan hävstångseffekt. Det ser vi nu i den omställnings om har ökat i omfattning och kraft sedan Greta mobiliserat massorna.
Man brukar säga att det krävs 25 % av en grupp för att en idé ska få genomslag. Ännu är det inte 25 % av världens befolkning som är marscherar för klimatet, men beteendevetare noterar att det är en unik företeelse att barn och ungdomar leder vägen. Det är svårt att ignorera deras budskap, omöjligt för dem som har en fungerande koppling mellan hjärna och hjärta att inte ställa sig upp och engagera sig sida vid sida med dessa klimathjältar.
När jag som första journalist tillsammans med min Föräldravrålskollega Perikles Nalbantis gjorde en filmad intervju med Greta, den tredje dagen hon satt utanför Riksdagshuset, var det ingen av oss som kunde förutse att hon ett år senare skulle vara den som hela världen satte sitt hopp till. Men jag minns att håren på mina armar reste sig när jag intervjuade henne och det gjorde de också när jag visade filmen på FN i New York vid ett evenemang som Our Kids´Climate var medarrangör av och bad de vuxna i salen ställa sig upp och lova att det skulle göra sitt yttersta för att säkra en framtid för nästa generation.
Vad kan vi lära av Greta? Hur kan vi bistå henne och hennes fantastiska unga supportrar som bäst? Är det genom att gå i polemik med dem som förminskar och ifrågasätter henne? Mitt bestämda svar är nej. Vi har inte tid att diskutera med dem och andra klimatförnekare. Vi som kämpar för våra och andra barns framtid måste fokusera på att få fler att engagera sig, få fler att förstå att hur de röstar, att de demonstrerar, skriver insändare, ja till och med lägger sig på gatorna är det som gör skillnad.
Skriv på protestlistor om du inte kan demonstrera, stötta klimatkampanjer på t e x plattformen We Don´t Have Time och Avaaz. Läs och lär dig mer om du känner dig osäker på fakta. Och kom ihåg att du alltid kan hänvisa till forskarna, precis som Greta gör. Vi behöver inte vara experter, bara se till att våra beslutsfattare lyssnar på experterna.
Det finns hopp i kraften som släpps loss när vi är många som vill samma sak. Vi känner den kraften nu och den ger hopp, eller hur? Som ger ännu mer kraft…
Catarina Rolfsdotter-Jansson
Talesperson Föräldravrålet
Författare, föreläsare, moderator och programledare för Climate Action News