Isabelle Axelsson gästbloggar: “Klimataktivist i Davos”

Dan BaeckströmBlogginlägg

Genom stöd från bland andra Klimatriksdagen kunde skolstrejkaren Isabelle Axelsson från Stockholm medverka tillsammans med Greta Thunberg och andra ungdomar inom FridaysForFuture vid det ekonomiska toppmötet i Davos i januari 2020. Här publicerar vi hennes dagbok som ger en levande inblick i ungdomarnas kamp för att de ekonomiska makthavarna ska börja ta ansvar för framtiden.


Jag heter Isabelle Axelsson, jag är en skolstrejkare i FridaysForFuture rörelsen. Jag blev inbjuden tillsammans med Greta Thunberg och Loukina Tille till World Economic Forums 50:e årliga möte i Davos som en del av en kohort av 12 tonårs “change makers”. Dessa var; Autumn Peltier (Kanada), Ayakha Melithafa (Sydafrika), Cruz Erdmann (Nya Zeeland), Fionn Ferreira (Irland), Melati Wijsen (Indonesien), Mohamad Al Jounde (Syrien/Sverige), Naomi Wadler (USA), Natasha Mwansa (Zambia) och Salvador Gómez-Colón (Puerto Rico).

Vi var den första gruppen av tonåringar inbjudna till WEF mötet någonsin.Här är min dagbok från resan:

 

Lördag 18/1-2020 08:21

Jag har precis stigit på mitt första tåg för att åka till Schweiz. Totalt kommer min resa till Davos vara strax över 26 timmar, men jag kommer att stanna ett dygn i Zürich på vägen vilket betyder en paus efter 24 timmar. Skönt. Planen är att plugga under resan så att jag inte kommer att vara för långt efter  när jag kommer hem till Stockholm igen.

 

Lördag 18/1-2020 16:03

Nu sitter jag i ett litet cafe i Köpenhamn och dricker te i väntan på nästa tåg.  Passar på att ringa några samtal för att koordinera med andra aktivister och media, i Davos och mer generellt. Förhoppningsvis har jag bra täckning på nästa tåg, för det är planerat att jag ska ha ett videomöte med Loukina och dem  som organiserar panelen som vi ska vara med i på måndag. 

 

Söndag 19/1 – 2020 01:36

Nattåg från Hamburg till Basel. Samtalet på tåget gick bra även om uppkopplingen inte var den bästa, och jag har hunnit med mycket läsande på resan. Jag har dock ingen sängplats på det här nattåget, utan har brett ut mig på ett par stolar i en hytt. Jag hade oturen att boka plats i hytten bredvid några högljudda killar som sjunger till tysk punk-musik. Vi får se om jag lyckas få någon sömn. 

 

Måndag 20/1 -2020 08:58

Efter en natt i Zürich sitter jag på ditresans sista tåg! Om ungefär 30 minuter är Schweiziska klimatstrejkaren Loukina och jag i Davos. När vi är framme kommer vi att gå till forumet och registrera oss för eventet. 


Från tågfönstret strax före Davos kunde man se ett budskap om att agera för klimatet.

 

Måndag 20/1 -2020 Kväll

Måndagen kändes som två dagar ihopklämt till en. När vi kom till Davos hade vi ett möte med de andra tonårs “changemakers” och WEF:s grundare Klaus Schwab där han välkomnade oss till Davos. Därefter kollade vi runt i kongresshallen så att vi skulle hitta under resten av veckan. Lunch åt Loukina, Luisa Neubauer och jag i ett litet privatrum; vi fick mat i små burkar.

Loukina och jag deltog i en panel där vi pratade om ungdomars engagemang tillsammans med Mohamad Al Jounde för en publik av sociala entreprenörer. Det blev en väldigt intressant konversation om optimism och realism mot framtiden. 

På kvällen var vi inbjudna tilln middag med “experter”, alltså personer som jobbar inom olika ämnen på universitet runt om i världen. Loukina och jag förväntade oss att vi äntligen skulle få i oss ordentligt med mat, men tyvärr. Det var en mingel-middag och det var supersmå portioner av mat som gick runt. Men servitörerna märkte ganska snabbt att de kunde komma till oss med den veganska maten. Vi pratade mycket med en kvinna som jobbade med kartor och statistik över orättvisor i USA vilket var otroligt intressant och lärande. 

Efter middagen var det svårt för oss att klura ut hur vi skulle ta oss tillbaka till vårt boende eftersom  tågen i Davos hade slutat gå. Efter att  ha gått i ungefär 15 minuter upptäckte vi att vi kunde åka gratis med WEF’sShuttles eftersom vi hade deras pass. Det var konstigt för oss att inse att vår skjuts skulle vara gratis bara för att vi var gäster på WEF eventet, men det var väldigt skönt att inte behöva gå i en halvtimme i det kalla mörkret. Under veckans gång märkte vi även att man träffar många intressanta personer i WEF-bilarna som man annars inte hade pratat med.

 

Tisdag 21/1-2020 Kväll 

Idag var en lång och utmattande dag. Den började 6 på morgonen för att vi skulle hinna gå till forumet utan att  fastna i de extrema bilköerna och ta oss genom säkerhetskontrollen. Min, Loukinas och Luisas största egentliga uppgift idag var att vara stöd för Greta som höll sitt tal, var med i panelsamtal osv.   


Foto: Loukina Tille & Denis Balibouse, Reuters

Första panelen gick väldigt bra; de som satt där var alla en del av tonårs kohorten och hade bra saker att säga. Greta höll ett kortare tal om den koldioxidbudget som forskare säger att vi har, och att det är den faktan vi ska sätta fokuset på. Efter det fick vi snabbt gå ner till den stora kongresshallen för att se till att få  bra platser för forumets officiella öppnande. Medan vi väntade passade Loukina och jag på att ta en diskussion om kommande panelsamtal och göra annat aktivist-arbete. Vi såg bland annat Schweiziska Presidenten Simonetta Sommaruga och USA’s President Donald Trump hålla tal. Sommaruga’s tal var väldigt fokuserat på hållbarhet och pekade på hur viktiga bin är i ekosystemet. Trumps tal o andra sidan var väldigt fixerat på allt som går bra i USA och han hängde ut klimataktivister lite gran., Det var ganska tråkigt och enligt BBC innehöll det en del fake news

Efter lunch var det dags för Greta att hålla sitt stora tal. Det var väldigt stressigt för oss att ta oss fram genom lokalerna efter Trumps tal och efter Gretas eftersom många journalister sprang efter oss för att få ett statement från Greta. Lyckligtvis fanns det säkerhetsvakter som kunde se till att de inte kom för nära. Strax efter tog vi oss tillbaka till kongresshallen för att lyssna på Kinas Vice Premier Liu He. Hans tal var väldigt fokuserad på Kinas ekonomiska framgångar. 

Under eftermiddagen valde jag och Loukina att gå på en panel om bränderna i Australien. I panelen var bland annat Australiens finansminister och konstnären och aktivisten Lynette Wallworth som vi pratade en del med. 

På kvällen deltog vi i en Citizen Assembly som lokala FridaysForFuture-gruppen hade organiserat. Hade intressanta konversationer om Globala Nordens ansvar gentemot Globala Syds. Dock var jag egentligen för utmattad för att kunna hänga med helt och hållet. 

 

Onsdag 22/1-2020 kväll

Idag började också tidigt, men mindre stressigt. Vårt första event för dagen var något som Loukina valde ut; morgonmeditation med Sadhguru från Indien. Jag, som aldrig har mediterat förut, hängde såklart inte med särskilt mycket. Men det gav mig lite tid att reflektera över det vi varit med om igår och förrgår. Direkt efter det träffade vi en journalist och en filmare från nyhetsbyrån Reuters som ville göra en story på mig och ungdomars engagemang i klimatet och närvaro på toppmötet. De följde med mig och Loukina hem till där vi bor, hemma hos Davos skolstrejkaren Niklas, för att filma medan vi åt frukost. Efter en kort stund kom Niklas hem från skolan med Marcus Vetter och hans team som filmade dokumentären om World Economic Forum (Finns på SVT play; “världens bästa forum”) som nu filmar en fortsättning på den om ungdomar. Hela situationen var ganska absurd; fem unga klimataktivister som sitter runt ett bord och äter frukost med en journalist och kameraman som intervjuar en av dem, med ytterligare två kameror och en man som håller i en stor mikrofon som spelar in hela scenariot. 

Efter frukost tog Loukina,  Luisa och jag oss in till stan igen för att kolla på en panel om ungdomens makt på öppna forumet. Efteråt pratade jag och Loukina en del med co-foundern till Occupy Wallstreet-rörelsen Micah White och några fler ungdomar som var där för att uppleva Davos under WEF-veckan och ta del av det öppna forumet. 

Sedan kollade vi på ett par till paneler inne i WEF-kongressen. Den första handlade om Arktiska isarna med  bland annat Al Gore och Sanna Marin som panelister. Den andra handlade om framtidens matförsörjning och inleddes med att Johan Rockström presenterade forskning kring ämnet. Den andra sessionen var en besvikelse med faktumet att i princip alla i panelen trodde på nya och utvecklande tekniker för att lösa alla problem, något som jag och många många andra i klimatrörelsen är väldigt skeptiska mot. 


Foto: Gill Cassar

Nu på kvällen gick vi alla tre på en officiell middag med alla “changemakers”. Det var som ett networking event där många WEF deltagare kom för att äta middag och prata med oss unga om olika saker. Vi satt på samma bord som Naomi Wadler och Al Gore, hade det väldigt trevligt och åt god vegansk mat. 

 

Torsdag 23/1-2020 Kväll

Imorse var Loukina och jag själva panelister på en “off the record” session för Global Shapers communityn om vår aktivism och varför strejkandet är ett sådant viktigt redskap för rörelsen. När vi tog emot frågor på slutet var det en kvinna som började gråta för att hon var så upprörd av oss och rädd för hennes barns framtid. Det var ganska svårt för oss att veta hur vi skulle hantera det. 

Under dagen hade vi möte med Greta för att planera strejken och presskonferensen i morgon. Vi gick på några fler paneler, där vi bland annat träffade Colin Butfield som jobbar på WWF och Our Planet dokumentärserien. Vi gick också på FN’s generalsekreterare Antonio Guterres Special adress till forumet. Loukina och jag blev ledda in till andra raden, men min sikt av var ganska blockerad av Klaus Schwab och Isabella Lövin. Efteråt kom Natalia Kanem, som är direktören för UNFPA och ville prata med oss, vilket skapade en konversation mellan oss som även inkluderade Isabella Lövin. Natalia var väldigt cool, speciellt med tanke på att hennes visitkort hade brailleskrift på. Men ganska snabbt kom det en man fram till Loukina och mig som introducerade sig själv som en fotograf. Han började förklara vad hans metod är och hur han vill hjälpa oss få ut vår rörelses image på ett annat sätt och med en annan fokus än vad medierna har. Vi tyckte båda först att det var en ganska konstig sak att prata om,men sedan såg jag hans WEF-pass som det stod hans namn på. Det visade sig att det var Platon, en av de mest kända porträtt-fotograferna. Av alla personer som jag har träffat genom aktivismen är han nog den jag blivit mest starstruck av. Vi får se om det någonsin blir av att han fotograferar några från FridaysForFuture i framtiden med tanke på hur upptagna både vi och han är.

 

Fredag 24/1-2020 Kväll

Dagen började med att Loukina, Greta, klimatstrejkaren Vanessa Nakate från Uganda, Luisa och jag gav en presskonferens om veckan som gått innan vi gick till skolstrejken där. 


Foto: Markus Schreiber, AP

Det var en väldigt intensiv promenad dit med tanke på att alla medier följde efter oss och försökte filma varenda sekund. Själva strejken var också intensiv med tanke på att organisatörerna var tvungna att ha ett rep runt strejkområdet som pressen kunde stå bakom. Men det var många internationella röster där och en bra stämning, även om det var fler journalister och åskådare där än protesterande. 


Foto: via Greta Thunbergs instagram

Efter strejken var det dags att äta lunch och packa mina saker innan jag tog tåget från Davos till Zürich. Nu sitter jag på nattåget till Berlin och årets WEF möte är officiellt över. Jag har precis får reda på att AP har klippt ut Vanessa från en av bilderna vid vår presskonferens och är väldigt ledsen och arg över det. 

Det har varit en otroligt intensiv och lärorik vecka i Davos, och jag lämnar med blandade känslor kring det hela. World Economic Forumet i Davos är uppenbarligen inte lösningen till klimatkrisen, och de flesta där är helt inne i sina egna teknik-optimism bubblor utan att faktiskt konkret vilja agera mot klimatkrisen. Det är sorgligt att se så många människor som har så mycket makt som inte verkar förstå situationen vi befinner oss i. Även om Forumet ger dem en plats att mötas och utbyta idéer räcker det inte. Och tills situationen tas seriöst måste vi ha aktivister överallt, på insidan och utsidan, som gör intryck och försöker påverka. 


Foto: Markus Schreiber, AP