1
Motion nr:131 version nr: 4Välj version:
Rubrik: Vänta med stora infrastrukturprojekt
Ämnesområde: Transport 1
Inskickad: 2018-03-14
Motionär:Björn Idar, Elisabeth Rosenborg (bjorn.idar40@gmail.com)*
Ort:Stockholm
 (* epostadresser är skyddade mot spamrobotar)

Föreslagna åtgärder:
För att ha en chans att bromsa den negativa klimatutvecklingen bör större infrastrukturprojekt läggas på is tills en ny, ren energibärare har valts ut.

Sammanfattning:
Så länge våra arbetsverktyg och fordon drivs av explosionsmotorer ger sådana projekt knappast någon miljövinst. Att använda fossila- eller biobaserade bränslen gör liten skillnad. Även om koldioxiden så småningom återupptas av växtligheten ger de senare ändå oönskade utsläpp i närtid. Någon väntetid kan vi inte unna oss.

Motiv och bakgrund:
Att lasta och forsla bort sprängsten, grus och lera, krossa och mala till olika storlekar, transportera igen etc kostar. Sand till betong är en global bristvara därför att den rundslipade ökensanden inte duger. Att bryta och raffinera malm till metall ger stora utsläpp. Ståltillverkning kräver enorma mängder kol och koks. Cementtillverkning ger ett av de största bidragen till koldioxidtillskott.

De samlade utsläppen kräver decennier för att vägas upp av eventuella klimatvinster från projekten. Vänta med de stora insatserna tills vi valt ersättare till dagens motorer och bränslen. Elektrifiering av maskin- och fordonsflottorna ses redan som ett önskvärt alternativ. Vi kan välja hastigheten på omställningen.

Mer detaljer finns i motion 43.131

4

4

0

L