2
Motion nr:193 version nr: 2Välj version:
Rubrik: Satsa lika mycket på fredsåtgärder som på försvar
Ämnesområde: Övergripande 2
Inskickad: 2018-03-15
Motionär:Björn Idar, Elisabeth Rosenborg (bjorn.idar40@gmail.com)*
Ort:Stockholm
 (* epostadresser är skyddade mot spamrobotar)

Föreslagna åtgärder:
Avsätt hälften av vår försvarsbudget till fredsforskning och ökade diplomatiska åtgärder.

Sammanfattning:
Försvarsövningar och krig utgör ett par av vår tids största miljöbovar och vi bör därför satsa kraftfullt på förebyggande åtgärder.

Motiv och bakgrund:
Föreställningen att krig kan vinnas i dagens högteknologiska värld är befängd. Det inser förmodligen även de flesta makthavare. De enda möjliga kortsiktiga vinnarna, försvarsindustrins delägare, skulle till sist också stå som förlorare i strömmen av flyktingar, terror och miljöförstöring.

Sverige har länge förskonats från krig men inte från ?fredliga? militärövningar. Den omfattande övningen tillsammans med NATO, Aurora 17 (uppskattad kostnad 580 miljoner), blev inte bara ekonomiskt kostsam. De okontrollerade utsläppen i miljön av dieselavgaser från alla fordon såsom stridsvagnar, bilar, fartyg, ubåtar, helikoptrar och flygplan lär inte finnas med i några miljöbelastningsanalyser. Skarp ammunition innehåller ofta bly och i pansarbrytande sådan utarmat uran. Vad de explosiva satserna sprider är okänt. Tillsammans med spill av bränsle, glykol och läckande oljor hamnar en del av det till slut i grundvatten, vattendrag och sjöar och slutligen i våra kroppar. Alla sönderkörda marker kommer länge att påverka såväl djurliv och växtlighet som människor. Antalet skrämda, dödade eller skadade djur lär förbli okänt. Dessutom används Europas viktigaste reservvattentäkt, Vättern, som övningsområde för bombflyg.

Kraft och massiva resurser bör satsas på mänsklighetens enda verkliga fiende, vi själva, med vår arroganta attityd till den jord som föder oss. Vi måste satsa mer på orsakerna till krig. Brist på mat och vatten, på grund av vår hänsynslösa skövling av jordens gåvor, är bidragande orsaker. Stora företags och länders köp av mark-, vatten-, och fiskerättigheter, som ger allt mindre utrymme till ett värdigt liv för alltför många, är en annan. Global handel drar människor från deras jordar till städerna, ditlurade av fagra löften. Monopol på och försäljning av genmanipulerade grödor, starkt beroende av gifter, slår samtidigt ut miljontals bönder.

Vad som driver diktatorer och hänsynslösa industri- och politiska ledare till dessa övergrepp bör på allvar analyseras. Historien har bevisat att män vill ha makt. Sårad stolthet leder dessutom ofta till övergrepp och våld. Är mer stöd till jordens kvinnor en framkomlig väg?

En sak är säker: Att eliminera orsakerna till krig är både bättre och billigare än att utkämpa dem.193

2

2

0

L