Maria Soxbo: “Det måste bli svårt att göra fel”

Dan BaeckströmBlogginlägg

Det är valår, och förhoppningsvis blir klimatet en av de viktigaste valfrågorna. Det måste det ju bli? Klimatet har inte tid att vänta ytterligare fyra (eller åtta, eller tolv) år på att våra beslutsfattare till slut ska våga vara obekväma och prioritera dessa livsviktiga frågor – trots att de faktiskt riskerar att göra väljarnas liv lite mindre bekvämt.

För hur stort ansvar vi än kan ta som individer (återvinna, välja grön el, handla ekologiskt, inte borsta tänderna med rinnande vatten och så vidare), så har våra politiker ett ännu större sådant. Det är ju faktiskt de som kan göra det lätt för oss andra att göra rätt – och svårt att göra fel.

Vi är ju goda innerst inne

I grunden tror jag nämligen att de flesta människor vill göra rätt. Vi vill stötta bra saker och bojkotta dåliga, vi vill köpa produkter som är producerade på ett hållbart sätt och vi vill ta hand om miljön så att våra barn och barnbarn också kan få njuta av den.

Problemet är bara att det inte alltid är så lätt att veta vad som är rätt. Närproducerat ELLER ekologiskt, om det inte finns både och? Vad är värst, att flyga eller att äta kött? Och hur var det nu igen med elbilarna och de omdebatterade koboltgruvorna i Kongo? Är det verkligen ett bättre alternativ än att köra med etanol?

Vi vill så gärna göra rätt, men när ingen tvingar oss att göra det och när kunskapströskeln plötsligt blir påtaglig så är det så mycket lättare att istället välja det enklaste, det mest bekväma. Även om det kanske är det sämsta valet för miljön. Därför kan vi inte förlita oss på människors goda vilja för att vända den negativa klimattrenden.

Politiker – ta över!

Beslutsfattare, ni måste hjälpa oss. Ni måste förbjuda de dåliga alternativen, precis som ni gjorde med glödlamporna. Ja, folk blev sura och hamstrade, men idag har vi alla vant oss och ALLA lyser upp sina hem på ett mycket mer miljövänligt sätt. Det finns nämligen inget alternativ.

De dåliga alternativ som inte går att förbjuda måste ni göra så dyra och/eller krångliga att de gallras bort naturligt, alternativt bädda för de klimatsnälla alternativen så de blir mer lockande.

För vi människor strävar gärna efter bekvämlighet och effektivitet, och när flyget till exempel inte sällan är både billigare och snabbare än tåget krävs det så mycket mer för resenärerna att förmå sig att välja rätt. Om flygbiljetterna plötsligt var så dyra som de borde vara med tanke på flygets klimatpåverkan skulle betydligt fler välja tågsemester (och bra många fler affärsmöten hållas över Skype …).

Färre val, lättare att göra rätt

I min närhet finns en mataffär som helt sonika har slutat sälja andra bananer än de ekologiska. Genom att göra det kan de pressa priserna lite på de ekologiska genom att de gör större beställningar. Eftersom det icke-ekologiska alternativet inte finns kvar kan konsumenten inte ens se om dessa bananer är lite dyrare eller ej. Och eftersom butiken inte behöver försöka gissa vilka bananer som säljer mest blir matsvinnet mindre. Det är win-win-win, och svårare behöver det inte vara att skapa konsumenter (= väljare) som gör bättre val. Någon annan fattade ett lite obekvämt beslut och plötsligt blev det enkelt för kunderna att göra rätt!

Problemet är att inte alla mataffärer tänker som just denna, och därför står konsumenter varje dag i matbutiken och väljer mellan några kronor billigare matkasse eller ett rent samvete. Våra vardagar är smockfulla av val, där det alldeles för ofta står mellan bekvämlighet/ekonomi/effektivitet och miljön. Att slippa kliva upp i ottan och samtidigt förkorta restiden med flera timmar – eller att ta tåget för miljöns skull. Att reafynda ett par trendiga jeans för en spottstyver på nätet – eller att krångla med att lämna in de gamla på lagning och samtidigt spara 11 000 liter rent vatten.

Alldeles för sällan är det miljövänliga alternativet också det mest prisvärda/snabba/enkla. Att spontanklicka hem miljövidrigt plastskräp i appen Wish är både busenkelt och billigt, medan det är superkrångligt att lista ut hur man enklast halverar sitt ekologiska fotavtryck.
 Det dilemmat är det jag allra helst vill se våra politiska partier presentera lösningar på. Gör det riktigt svårt för mig att inte bidra till ett bättre klimat – och ni har min röst.

Maria Soxbo



Frilansjournalist, föreläsare och influencer med bloggen Husligheter. Initiativtagare till influencernätverket The Sustainable Society som vill inspirera till en mer hållbar vardag.