Anna Jonsson gästbloggar: ”Varför berättade ingen att en snabb omställning är möjlig?”

Dan BaeckströmBlogginlägg

Den nya regeringen har lagt ned Miljödepartementet och är i färd med att nedmontera miljöpolitiken; miljardbelopp på fossila subventioner, drastiska nedskärningar på biologisk mångfald och små lokala kärnkraftverk som framställs som lösningen på i stort sett alla problem. Det är lätt att känna sig nedslagen och modstulen.

Kommer du ihåg vad som hände bara för några år sedan? Då tog politikerna krafttag för att lösa en annan kris. Det känns länge sedan nu, men jag tänker förstås på pandemin.

Ta till exempel beslutet att stoppa flyget från Storbritannien och Danmark till Sverige i december 2020. Några år före pandemin diskuterades flygskatten och många blev rasande över en blygsam höjning av priset på en flygbiljett, inte minst vissa politiska partier. Själv hade jag aldrig ens övervägt möjligheten att stänga ned flyget genom ett förbud. Och så var det gjort, bara sådär. Okej, jag vet att det inte var en permanent stängning, men fortfarande en stor grej.

En snabb omställning hade skett bokstavligen över en natt. Varför berättade ingen att detta var möjligt?

För att dela lärdomarna från pandemin har vi gjort denna animation som visar att: Pandemin var en katastrof, men visade på möjligheterna till en snabb omställning.

Lärdomar från pandemin – Klimatpolitik

Andra lärdomar från pandemin:

  • Mer “hemester”. I genomsnitt 76 procent av alla semesterbokningar 2021 gällde så kallade ”staycations” (vilket kan innebära semester antingen i eller nära ditt hem, eller i din egen region eller land), en ökning med 18 procent jämfört med föregående år. Läs mer: The ‘staycation’ is here to stay
  • Ökad cykling. Data från över 100 europeiska städer visade ökad cykling på mellan 11 och 48 procent, vilket genererade hälsofördelar på någonstans mellan 1 och 7 miljarder dollar. Läs mer: Getting on your bike
  • Minskat matsvinn. I november 2020 var matsvinnet i Storbritannien 22 procent lägre än föregående år. Läs mer: Hello good food – goodbye waste

En omställning sker nu också med anledning av energikrisen. Europeiska rådet har exempelvis beslutat om ett frivilligt reduktionsmål på 10 procent av bruttoelförbrukningen under denna vinter för medlemsländerna. Samt ett obligatoriskt reduktionsmål på 5 procent av elförbrukningen när belastningen är som störst. På lokal nivå vidtas också åtgärder, i Malmö stad serverar skolorna nu mer vegetarisk mat på grund av högre priser.

På nationell nivå händer det inte lika mycket.  Häromveckan monterade Greenpeace ned Miljödepartementets skylt. Den kommer nu att åka rundtur mellan olika miljöorganisationer. För det är många som vill något annat och som ser möjligheterna. Den som vill fokusera på möjligheterna kan hitta inspiration och konkreta exempel hos Rapid Transition Alliance, och i deras animationer om hur Pandemin innehåller många lärdomar som kan visa vägen till ett bättre liv.

 

Anna Jonsson

Anna Jonsson är medgrundare till New Weather Sverige som bedriver opinions- och påverkansarbete för att påskynda omställningen till en ekonomi och ett samhälle inom de planetära gränserna. Med dryga tjugo år i miljöpolitiken och i miljörörelsen har Anna jobbat brett med olika miljöfrågor och i flertal roller, i riksdagen och på regeringskansliet. Hon är också artist och musiker i miljökabarégruppen Sweet Dreams.