Johanna Nilsson gästbloggar: “Klimatångest och klimatskam”

Dan BaeckströmBlogginlägg

De senaste veckorna har jag tänkt väldigt mycket på det här med flyg och klimat. Och för den som regelbundet läser nyheterna har diskussionen om flyget och dess miljöpåverkan knappast undgått heller. Det jag framförallt tycker har hänt den senaste tiden är att klimatångesten har övergått till klimatskam. Ja, att det mer och mer pratas om en utveckling där det blir mer pinsamt än härligt att åka på semester till andra sidan jorden. Att vi kommer att prata tyst om charter i Thailand eller drömresan till Maldiverna, just för att andra kommer att sluta beundra oss och istället mena att vi gjort fel. Jag tänker att flyget går åt samma håll som exempelvis att bära päls. Det är inte etiskt försvarbart och hopplöst otrendigt, och det vet alla om, men de som ändå väljer att göra tvärtom gör det i smyg.  Och, än hur konstigt det säkert låter, så tycker jag att den här utvecklingen är så förbaskat peppig! För det är nu reell förändring sker!

Klimatskam leder till förändring

För grejen är den att när vi (läs jag!) känner ångest så blir resultatet allt som oftast apati och förträngning. Inte praktisk förändring. Men med skam som är kopplad till ett beteende som vi kan påverka, så är det något annat. Skam som är äkta och kommer inifrån handlar ju om att något är pinsamt och att jag skäms. Det leder alltid, i alla fall för mig, till att jag förändrar. Att skämmas är så himla ohärligt, och också något jag vill bort ifrån så fort det bara går. Och det är exakt så jag känner just nu inför tanken att flyga överhuvudtaget (och också så jag innerst inne reagerar när andra berättar om sina semesterresor. Att jag inte kan tycka att det låter roligt, utan mer lite skämmigt å deras vägnar…)

Från begränsning till kreativitet

Så, beslutet att flyga så lite och så sällan det bara är möjligt, kändes från början som en rejäl uppoffring och begränsning. Som att jag aldrig mer skulle få resa – ett av mina största intressen.

Men den rädslan har idag helt övergått till pepp! Från och med nu kommer jag ju få resa mer kreativt och roligt än jag någonsin gjort innan! Det är därmed nu det börjar! Helt nya upplevelser: nya resvägar, färdsätt, platser och upplevelser. Och det bästa av allt: att det finns så mycket inspiration runtomkring mig som visar mig det här nya. Och att jag inte är ensam. Utan att vi, och vi är många, gör det här tillsammans!

Saker som inspirerar mig

Exempelvis har jag på sistone inspirerats lite extra av fantastiska Evelina, som jag träffade i Åre, hon reser på heltid och driver bloggen Earthwanderness. Hon har nämligen bestämt sig nu i år för att helt sluta flyga! Exempelvis ska hon åka buss hela vägen till Iran nu i vår, hur kan en inte bli inspirerad av henne!? Facebookgruppen Tågsemester tycker jag också är så galet peppig. Och de här två, plus en drös andra, gör verkligen att min reslust bibehålls!

Men det allra härligaste på temat vad vi kan göra tillsammans måste ju vara Klimatriksdagen!

Det som känns lite extra kul, förutom ett stort sammanhang där alla brinner för samma sak, så kommer jag att föreläsa under helgen! Lördag eftermiddag den 5 maj pratar jag hållbart mode.

Vi ses!

Johanna Nilsson

Grundare och ägare av smyckesmärket JohannaN och initiativtagare till den svenska kampanjen ”Slow fashion-uppropet”. Författare, tillsammans med Jennie Johansson, till ”Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode” . Driver bloggen Slowfashion.