Motion nr:(50)
Rubrik: vegovegetarisk lunch för alla
Inskickad: 2021-11-03
Motionär:Hanna Sjöberg (Kontakta motionär)
Ort:Örebro
Ämneskategori: Livskvalitet och hälsa

Föreslagna åtgärder:
Motion om införandet av vegetariskt på regional nivå:
- Låt näringsrik vegetarisk mat vara daglig (lunch) kost
- Låt landets alla sjukhus bli vegetariska

Sammanfattning:
Sammanfattning:
vår folkhälsa-
våra klimatavtryck-
den biologiska mångfalden-
svensk ekologisk vegetarisk mat-
dessa viktiga och livsavgörande aspekter kan stödjas av ett så enkelt val som att äta god näringsrik vegansk kost varje dag.
med Att servera vegokost på sjukhus är logiskt.

Motiv och bakgrund:
Bakgrund:
Genom offentlig upphandling är våra kostval något som kan påverkas relativt lätt och snabbt.
Vi har alla hört att ekologisk vegankost har bästa klimatavtrycket- att välfärdssjukdomar såsom cancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt övervikt beror på ett stillasittande vardags liv tillsammans med stort intag av charkprodukter, diverse processad kost och mängder av allt. Vi har också fått veta att största klimatavtrycket på Jorden kommer från industrins köttdjur, samt odling av soja och annat till djurens föda. Min motion är därför ett förslag att som övergripande mål genomföra vegovegetarisk norm. Det innebär en medveten strategi (som flertal storkök redan arbetar på) att gå över helt till vego vegetariskt som norm; d v s kost bestående av baljväxter grönsaker rotfrukter frön frukt och spannmål. Svenska jordbruket kan utvecklas. Ekologiskt och närproducerat i säsong kan vara norm.
Veckans alla luncher skulle kunna utgöra ett första målsteg.

Vegetarisk mat på sjukhus
Att vårdas på sjukhus är att befinna sig i en särskild situation oavsett sjukdom eller åkomma. Till exempel bör man avstå från tobak i många veckor före och efter en operation för bäst läkning i kroppen och för att bli frisk igen.
Önskan om att få människor friska gör att Thoraxkliniken vid USÖ-Universitetssjukhuset i Örebro- endast bjuder vegan kost till patienterna (som opereras i sina förkalkade blodkärl vid bl a hjärtinfarkt). Att äta kött-, chark- och mejeriprodukter är dokumenterat skadligt för kroppen. Därför är dagens sjukhusmat ohållbar om man fokuserar på friskvård. Min önskan är att Sveriges regioner nu följer hälsolinjen och byter från kött till vego = till att servera helt växtbaserad mat på landets alla sjukhus. Vi kan visa vägen till bättre kostvanor och även stödja ett snabbare tillfrisknande på alla nivåer hos de sjuka. Det är enklare och billigare att använda eko och närodlat från växtriket än processat kött. Även om många fall kräver specialkost vore det klokt och realistiskt att erbjuda vego som norm vid vård av de som är fysiskt eller psykiskt sjuka – och en möjlighet för de med särskilda behov att välja annan kost. Framtidens mat är vegetarisk.50

1

1

0

L