Vad ska våra barnbarn ta sig till i klimatkrisen, det undrar jag verkligen. Mina yngsta barnbarn är runt åtta år och de äldsta 35. Hur ser de yngstas framtid ut? De har inte som vi äldre någon referens att hänvisa till, ett samhälle utan klimathot att jämföra med. Men de yngsta måste ta ställning. Därför blev jag mycket glad och uppmuntrad när jag såg de portugisiska ungdomar som stämt Sverige och 31 andra europeiska länder för att inte göra tillräckligt för att förhindra de negativa klimatomställningarna. Hurra för dem!
Våra unga måste välja andra politiker än de vi har idag. En utvidgad kamp för klimatet måste resultera i en ny sorts politiker. Jag tror inte att politiker idag lyssnar på ungdomar. Dagens politiker tänker bara på ekonomi och sina egna politiska uppdrag och sin ställning. De vill bli omvalda och arbetar för att genomföra populära ekonomiska åtgärder. De prioriterar inte klimatfrågorna, eftersom de är rädda att inte bli omvalda. Kommer det att fortsätta så?
De unga som engagerar sig idag måste tycka att läget är fullständigt absurt med brist på att genomföra långsiktiga åtgärder. Forskare och vetenskapsmän vet och rapporterar och kunskaper om vad som är nödvändigt finns. Men politikerna ägnar sig bara åt dagsakuta frågor som gängvåld och invandringsfrågor. De skjuter allt viktigt om lösningar på klimatkrisen på framtiden.
I min värld är allmänheten beredd att göra uppoffringar och förändringar för ett bättre klimatläge på sikt. Det vore bra för politikerna att kämpa för det!
Margareta Hjelm, 88 år
Tidigare dokumentär-producent på SVT