Paula Richter: En hälsning från Nordic Rebellion i Oslo

Dan BaeckströmBlogginlägg


En hälsning till Klimatriksdagen från Nordic Rebellion i Oslo:

Nordic Rebellion har pågått i Oslo i en knapp vecka nu, samtidigt med Extinction Rebellion-aktioner i många andra länder. Några hundra aktivister från Norge, Sverige, Finland och Danmark har under hela tiden blockerat en bro där konst, musik och film erbjuds. Ockupation har pågått på Jordbruks- och matdepartementet samt Equinor, ett statsägt företag som sysslar med fracking (utvinning av olja ur sand och skiffer) vid Vaca Muerta, med förödande resultat på  ursprungsbefolkningen Mapuches marker.  Protester har även förekommit vid Klimat- och miljödepartementet pga att gruvavfall dumpas i Repparfjorden vilket förstör för den vilda laxen och annan djurpopulation, samt för samer som har sin näring där. Oljeministern upprördes! En begravningsmarsch för alla utdöda och döende arter har utgått från Botaniska trädgården och Naturhistoriska muséet till en av de stora, trafikerade gatorna i Oslo där deltagarna hade en ”die-in”, lade sig som döda och därmed hindrade den dödliga trafiken.

Varje morgon har det varit “Legal breakfast” för att diskutera juridiska frågor, mat och fika har serverats vid de olika platserna där aktioner pågått. Självklart har sång och dans, tröst och uppskattning också förekommit – för hållbarhet och glädje i kampen. Vi behöver alla samlas för gemensam kamp för det vi har kärt – livet på jorden såsom vi känner det. Klimatriksdagen önskas lycka till i arbetet inför 2022!

Norge har precis som Sverige, en bild av sig själv som global föregångare i miljöarbetet. Det som står emot denna bild göms eller glöms. Media i Norge, från höger- till vänsterorienterad, har uppmärksammat Nordic Rebellion i flera positiva reportage:

https://www.nettavisen.no/nyheter/35-pagrepet-da-extinction-rebellion-aksjonerte-foran-slottet/s/12-95-3424170666

https://www.dagsavisen.no/debatt/kommentar/2021/08/25/motstandsbevegelsen-de-gronne/
https://www.dagsavisen.no/oslo/nyheter/2021/08/25/disse-demonstrerer-i-rundt-i-oslo-denne-uka-moralsk-forkastelig-a-fortsette-satsing-i-oljeindustrien/

Hälsningar från Oslo!
Paula Richter
Klimatpsykolog och Klimataktivist