Motion nr:113
Rubrik: Växter för att hindra den globala uppvärmningen
Ämnesområde: Stad och land
Inskickad: 2018-02-25
Motionär:Elin Eriksson (eeeelin99@gmail.com)*
Ort:Trollhättan
 (* epostadresser är skyddade mot spamrobotar)

Föreslagna åtgärder:
Minska växthusgaser och få en mer syrerik luft genom att införa mer växter i städer. Växter kan till exempel placeras på väggar och tak på byggnader samt att använda mer växter i rabatter och parker i städer.

Sammanfattning:
Den globala uppvärmningen är ett utav de största miljöproblem som vi möter just nu. Ökningen utav växthusgaser är ett av skälen till det. Genom att placera växter på väggar och tak på byggnader kan det bidra till att dra ner på växthusgaserna. Växter omvandlar nämligen koldioxid till syre vilket bidrar till renare luft och minskade växthusgaser i städer. Förslaget grundades i en artikel gällande Kina, där de planerar att bygga en hel stad täckt med växter.

Motiv och bakgrund:
Den globala uppvärmningen är ett utav de största miljöproblem som vi möter just nu. Ökningen utav växthusgaser är ett av skälen till det.(1) Genom att placera växter på väggar och tak på byggnader kan det bidra till att dra ner på växthusgaserna. Växter omvandlar nämligen koldioxid till syre vilket bidrar till renare luft och minskade växthusgaser i städer.(2) Dock behöver växter vatten och materialet som de placeras på behöver därför tåla fukt. Ett exempel på ett material är betong. Det tål både vatten, kyla och värme.(3) Det man skulle kunna göra annars är att bygga som ett staket som går längs med husväggen men som är på lite avstånd. Ytterligare, skulle man kunna plantera mer växter överlag i städer. Ofta finns det några träd och buskar men det skulle enkelt gå att tillföra mer. Det är både fint, enkelt att sköta och behöver inte heller vara så dyrt. Förslaget grundades i en artikel gällande Kina, där de planerar att bygga en hel stad täckt med växter.(4) Vi behöver göra något åt miljöproblemen nu och att införa mer växter skulle bidra till en allmänt bättre hälsa på grund av mer syrerik luft och minskade växthusgaser vilket i sin tur skulle bidra till att temperaturförändringarna skulle minska samt att miljöproblem som till exempel orkaner, tsunamis och is som smälter skulle stanna av.

1 - https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/växthuseffekten
2 - http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/hur-fungerar-fotosyntesen
3 - https://www.svenskbetong.se/bygga-med-betong/bygga-med-platsgjutet/hallbart-byggande/bestandighet-och-livslangd
4 - http://illvet.se/teknologi/konstruktion/byggnader/kina-bygger-varldens-forsta-skogsstad113

0

L