Motion nr:29
Rubrik: Palmolja i innehållsförteckningen
Ämnesområde: Livsstil
Inskickad: 2017-11-22
Motionär:Saga Lennskog (sagalennskog@gmail.com)*
Ort:Fristad
 (* epostadresser är skyddade mot spamrobotar)

Föreslagna åtgärder:
Innehållsförteckningen för skönhetsprodukter och rengöringsmedel skall skriva ut att det använts palmolja för att tillverka produkten.

Sammanfattning:
För att göra det enklare för den enskilda konsumenten att göra medvetna val så bör det stå i innehållsförteckningen vad en produkt innehåller, speciellt om det är ett ämne som påverkar klimatet negativt. Idag är det svårt att veta vad en produkt innehåller om man inte är väldigt insatt.

Motiv och bakgrund:
Sen 2014 måste alla länder som ingår i EU ha med i innehållsförteckningen vilket vegetabiliskt fett eller vilken vegetabilisk olja som använts för att producera livsmedlet. Det har gjort det lättare att kunna göra ett val som konsument om man vill handla produkter producerade med den omtalade ”palmoljan”.

Palmolja används dock inte bara i livsmedel utan också i skönhetsprodukter och rengöringsmedel. För den här typen av produkter finns dock inget måste att skriva ut att produkten är producerad med palm(olja, fett, kärna). Om en produkt av den här typen innehåller substanser från palm så kan det omskrivas på många olika sätt i innehållsförteckningen, som till exempel: ”TEA-lavryl sulphate” och ”Pentaerythrityl”.

Palmolja är ett stort problem för vårt klimat då det huggs och bränns ner enorma arealer av världens mest artrika regnskog för att göra plats för oljepalmsodlingar. Att regnskogarna förstörs är den främsta anledningen till att en av världens största utsläppare av växthusgaser är Indonesien.


http://smmi.nu/las-mer/artiklar/palmolja/
http://www.greenpeace.org/sweden/se/skog/indonesiens-regnskog/29

0

L