Huggsexan om framtiden har börjat. Och effektivast och mest förberedda är dom stora bankerna och bolagen. Såklart, igen.
Jag sitter, snopen, med en inställd vårturne och fikar i vårsolen. Den obligatoriska bilkön som brukar ringla mot stan på andra sidan åkern är uttunnad.
Folk här ute är ofta i den priviligierade situationen att ”jobba hemifrån”.
Bussarna har också tunnats ut, kör helgtrafik veckan lång, och alla som måste till jobb och dagis får trängas. Små barn får stå upp, det är en obehaglig stämning, folk försöker vända ansikten bort från varandra.
Region Stockholm säjer att den uttunnade trafiken beror på sjukskrivningar, facket säjer att det inte stämmer, man skulle kunna kalla in lediga chaufförer.
På tunnelbanan skickar SL runt biljettkontollanter så att ingen ska behöva sitta ensam.
Jag stannar hemma. Har ändå inget att göra inne i stan.
Jag är så förbannad. Drivkraften för min ilska är till en del rädsla.
För coronan, för hoten mot demokratin som kommer när folk ropar på starka ledare, för arbetslöshet och livsmedelsbrist.
Men också att jag hörde en människa från Konjunkturinstitutet säja att nu handlar det om att rädda den ekonomiska infrastrukturen, annars går det åt helvete. Klimatåtgärder får komma sen.
Dom allvarliga farbröderna med utbildning på Handels säjer med allvarstyngda röster att nu är det allvar.
Förut var det inte allvar. Förut skulle marknaden lösa den eventuella klimatkrisen.
Förut skulle marknaden lösa sjukvårdens effektivitet.
Nu behövs stöd för denna marknad. Ekonomi är ingen exakt vetenskap. Även om dom gärna vill ge sken av det. Dom hade fel 1929, dom hade fel 2008 och alla gångerna däremellan.
Det är också uppenbart att dom flesta ekonomer fostras in i en kultur och gemenskap där nästa kvartalsrapport är det främsta fokuset.
Klimat och biologi är däremot mer exakta vetenskaper, inte till 100 %, men tillräckligt för att larmklockorna från meteorologer, biologer och andra klingat trovärdigt i decennier.
Fan jag är så arg att jag inte kan njuta av denna alltför tidiga vår, i skogsbacken bakom huset har nu blåklockor tittat upp.
Jag går in och fortsätter skriva på denna krönika och vill säja detta:
Vi klimataktivister måste delta i huggsexan. Människor som bryr sej om klimat och miljö är alldeles för snälla. Godtrogna kanske, åtminstone vad gäller dom stora företagens vilja till omställning.
Mänskligheten har inte råd att vänta på att dom ofattbara tusentals miljarder som nu världen över öses in i ”näringslivet” försvinner i utdelningar och fortsatta subventioner till fossila bränslen (OECD uppskattar till exempel att cirka 17 miljarder kronor går till subventioner för fossila bränslen bara i Sverige. Ovanpå detta kommer nu alltså stödpaketen till den döende flygbranschen).
Vi måste delta i huggsexan. Bankernas och dom stora företagens utsatta situation gör tillfället lämpligt för utpressning. Inte en spänn till exempelvis Volvo om dom inte ställer om produktionen från bensindrivna bilar till elektriska. Bussar. Eller järnvägsvagnar.
Bilindustrin är en bransch som är otroligt bra på att snabbt ställa om, eftersom vinstkravet gör att det varje år presenteras nya modeller som kräver nya tillverkningsprocesser. Läs till exempel Volvo-arbetaren Lars Henriksson bok Slutkört, där han argumenterar för att bilindustrin ska börja tillverka nyttiga saker istället.
Utan att folk förlorar jobbet.
Ett lysande exempel är faktiskt USA som på några få månader, trots sin marknadsekonomi, slutade att tillverka personbilar och istället ställde om till pansarvagnar och flygplan. Det var 1941, när dom drogs in i andra världskriget. Den amerikanska staten gick helt enkelt in och styrde.
Och som vi ser är stater väldigt snabba att både få fram pengar och lagar när det väl handlar om det som hotar det som ligger staterna varmt om hjärtat.
Om det är bankernas aktieutdelningar och dom rikas kontroll över utvecklingen, eller folkhälsan och klimatet, återstår att se.
Jag tror vi måste tvinga dom.
Vi, opinionen alltså, måste utöva makt. Bara så kan demokratin överleva.
Bara så kan vi göra så att mänskligheten kan överleva dom svallvågor det kortsiktiga ekonomiska tänkandet har skapat för jordens befolkning.
Vi måste delta i huggsexan.
Stefan Sundström
Trubadur och odlare, skriver krönikor i ETC och Dalademokraten.
Foto: Jeanette Andersson