Jonas Bane gästbloggar: “Vi är team Jorden”

Dan BaeckströmBlogginlägg

Det finns dagar när klimatarbetet kväver en, splittrar ens känslor, skapar fiender där det tidigare inte fanns någon relation alls. Det finns alltid obekväma sanningar och målkonflikter man stöter på som förändrar ens världsbild och får en att ifrågasätta precis allt man står för. Det finns stunder där man känner sig otillräcklig, bespottad eller utpekad. Men är det inte ändå det finaste som finns, att få bidra till en rättvis och ljus framtid?

Jag föreställde mig aldrig att jag skulle bli en föreningsmänniska. Inte heller en aktivist eller en offentlig debattör. Politiskt engagemang sken med sin frånvaro i större delen av min uppväxt. När jag tog studenten 2006 hade jag aldrig varit på en demonstration, visste ingenting om klimatförändringar och min utstakade framtid var som musikalartist och skådespelare. Men efter 10 år i kultursektorn hade jag närt en annan passion och det var den att få bidra till något större.

Precis så trubbig kan nämligen motivationen vara som förklarar varför jag sitter sent på kvällarna och läser forskningsartiklar och politiska förslag utan att tjäna en krona på det. Belöningen ligger i tillfredsställelsen av att veta att jag gör något i rätt riktning istället för fel. Det krävs inget specifikt intresse för att engagera sig i klimatfrågan. Man behöver inte ha några förkunskaper inom geologi, glaciologi, biologi, statsvetenskap eller hydroteknik. Det enda som krävs är att vilja göra världen bättre, gladare, ljusare eller mer harmonisk. Och det kan ganska många skriva under på, eller hur?

Men många står fortfarande och ser på. Undrar hur de passar in i den nya världen som komma skall. Kommer de överleva? Är de tillräckligt privilegierade för att hinna leva ut hela sina liv i mer eller mindre säkerhet? Kan de ens göra något åt saken? Det är mot alla dessa människor mitt fokus nu är riktat. I denna sena timman behöver nämligen alla hjälpa till. Klimatfrågan har alltför länge varit klimatrörelsen och motsträviga politikers ansvar. Nu behöver vi få fler att göra mer. Det gör vi genom att bjuda in till diskussion, luska i folks intressen och koppla dessa till framtiden, förklara vad som känns värdefullt med det vi gör men framförallt att uppmuntra de frön av engagemang som redan finns där. Vi behöver visa att uppoffringar inte behöver vara något ångestfyllt och tråkigt, tvärtom kan det som vi vet ofta kännas riktigt bra i efterhand när en har gjort något som innan verkade svårt. Om vi kan respektera varandras olika åsikter, världsuppfattningar och utgångslägen kan vi förenas i just denna vilja att bidra till något större.

Vi är team Jorden, vi måste bara sluta käbbla i omklädningsrummet och börja samarbeta ute på planen. Den polarisering som har skapats i politiken, som ytterligare splittrats av filterbubblor och som förstärks av rubriksättning och twitterbotar, måste vi på alla sätt bekämpa genom att bryta barriärer och enas kring de faktum som oftast är obestridliga: Vi vill något gott, vi vill ha en framtid och vi vill att så många som möjligt ska ha det bra i den framtiden. Om vi börjar i den änden och jobbar oss framåt kan vi med all säkerhet hitta en väg genom den otroliga utmaning som vi står inför.

Jonas Bane
Nyvald ordförande, Föreningen Klimatriksdagen